Τώρα που «πήξαμε» στα φράγματα, λύση η αφαλάτωση!

Η «αγιοποίηση» της αφαλάτωσης και η ανάδειξή της ως πανάκεια για την λύση του υδρευτικού προβλήματος της Χίου, ήταν μία από τις καταλήξεις της θεματικής συνεδρίασης για το υδρευτικό του δημοτικού συμβουλίου, την Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018.

Σε έναν νησί το οποίο δεν στερείται βροχοπτώσεων αλλά στερείται σχεδιασμού, όπως καταδείχθηκε από όλες τις τοποθετήσεις, με ένα φράγμα ημιτελές αυτό της Κόρης Γεφύρι και άλλο ένα αναποτελεσματικό, στον Κατράρη, με απίστευτα ποσά να έχουν ξοδευτεί για την επίλυση του υδρευτικού φτάσαμε στο σημείο οι… κεφαλές του τόπου να βγαίνουν δημόσια και να παραδέχονται πως οι αφαλατώσεις είναι η πιο σίγουρη λύση!

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, εκπρόσωποι φορέων από την Πυροσβεστική, το Επιμελητήριο και το ΤΕΕ αλλά και της μελετητικής εταιρείας που εκπονεί το masterplan για το υδρευτικό.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΝΧ κ. Πέτρος Καλογεράκης μίλησε για την ανάγκη κατασκευής επιπλέον έργων και ολοκλήρωσης εκείνων που ακόμη παραμένουν ημιτελή, όπως το φράγμα στης “Κόρης Γεφύρι”, στις αφαλατώσεις σε Άγιο Μηνά, στα Νοτιόχωρα, στον Παρθένη κ.λπ. και στην επαναχρησιμοποίηση του νερού των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού για άρδευση.

Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς  στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης των υδάτων, ώστε να υπάρξει μια ενιαία πολιτική και αντιμετώπιση των θεμάτων της ύδρευσης, στην ολοκλήρωση των έργων που μένουν ημιτελή αλλά και στην εξεύρεση χρηματοδότησης για νέα έργα.

Ο κ. Κάρμαντζης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση και λειτουργία των  φραγμάτων, “Κόρης Γεφύρι”, “Κατράρη”, “Σαραπιό” και ‘Κοντού” για την λύση του προβλήματος.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μηταράκης μίλησε για ορθή χρήση των υδατικών πόρων και την ανάγκη οι καταναλωτές  να έχουν σωστή συμπεριφορά, ενώ τόνισε ότι η λύση του υδρευτικού θα πρέπει να λάβει υπόψη και το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε για τη Χίο, συμπληρώνοντας πως η δουλειά του βουλευτή είναι η εξεύρεση χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Από τον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης, έγινε αναφορά στην πολιτική που ακολουθήθηκε επί νομαρχίας Λαμπρινούδη, στον συνδυασμό δηλαδή της χρήσης φραγμάτων, αφαλατώσεων και γεωτρήσεων και κυρίως στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του φράγματος Κόρης Γεφύρι.

Η κα Ερμιόνη Φρεζούλη από την Χιακή Συμπολιτεία αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στις θέσεις του συνδυασμού της για το υδρευτικό, μιλώντας για μείωση της σπατάλης, συνεργασία με τους πολίτες και τους επαγγελματίες, υποστήριξε πως οι αφαλατώσεις δεν είναι πανάκεια και πρότεινε για μικρά ανασχετικά έργα, ολοκλήρωση των ημιτελών έργων, μείωση των διαρροών, επαναχρησιμοποίηση των νερών της ΕΕΛ, κ.λπ.

Ο κ. Μάρκος Σκούφαλος από την ΛΑΣ υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης του νερού, που θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείρισή του και παράλληλα να κατασκευαστούν έργα μικρής κλίμακας για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο  αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Βεζέρης συνέδεσε το υδρευτικό με την τουριστική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση τουρισμού και προσέλκυση επενδύσεων για αύξηση κλινών χωρίς να έχει δρομολογηθεί η λύση για το νερό.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια