Τορπίλη ή μπαρούφα Μουτζούρη: Οι Τούρκοι κάνουν τους κουφούς για τις βάρκες!

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης μάς έχει συνηθίσει σε τουλάχιστον περίεργες δηλώσεις, ανακοινώσεις ή εκτιμήσεις ειδικότερα δε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και ως εκ τούτου αυτές δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την χθεσινή, Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Χίο.

Στο πλαίσιο αυτό και για να κάνει πιο εμφατική την άποψή του περί των αυξημένων προσφυγικών ροών, που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες, αποκάλυψε ότι έχει διακοπεί η επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και της τουρκικής ακτοφυλακής.

Να διευκρινίσουμε ότι με βάση το εφαρμοζόμενο πρωτόκολλο οι Έλληνες λιμενικοί ευθύς ως διαπιστώσουν – κατά την διάρκεια περιπολίας στη θάλασσα – ότι βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες είτε έχει ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια, είτε βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της γείτονος, ενημερώνουν τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λ.Σ. κι αυτός με την σειρά του τον αντίστοιχο της Τουρκίας, καλώντας τους να επιληφθούν του περιστατικού.

Ο κ. Μουτζούρης, λοιπόν, ισχυρίσθηκε χθες στο περιφερειακό συμβούλιο, ότι δεν υπάρχει πλέον επικοινωνία των δύο υπηρεσιών, ότι η ελληνική πλευρά ενημερώνει μεν ότι ξεκινά μια βάρκα π.χ. με 40 ή 30 πρόσφυγες αλλά ανταπόκριση καμιά από την τουρκική ακτοφυλακή. Αυτό, πρόσθεσε, συμβαίνει κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες και το απέδωσε στην πολιτική που για τους δικούς της λόγους θέλει να εφαρμόσει η Τουρκία.

Ωστόσο, λιμενικοί που έχουν γνώση του πεδίου επιχειρήσεων διαψεύδουν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, τονίζουν ότι από την πλευρά τους εξακολουθεί να ισχύει και να εφαρμόζεται το πρωτόκολλο, οι δε Τούρκοι επεμβαίνουν, ίσως όχι σε όλα τα περιστατικά, αλλά αυτό μπορεί και να οφείλεται, όπως διευκρινίζουν, σε άλλους λόγους κι όχι ότι εφαρμόζουν πολιτική μη επέμβασης.

Τώρα για τα σύνορα του φταίει το ισχύον ναυτικό δίκαιο

Ο κ. Μουτζούρης ο οποίος μιλά συχνά περί της φύλαξης των συνόρων ή ακριβέστερα της μη φύλαξης, για την αποτροπή των προσφύγων και μεταναστών, που έρχονται με τις βάρκες από τα τουρκικά παράλια, έφτασε στο σημείο να πει ότι δεν… βοηθάει το ισχύον ναυτικό δίκαιο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 είπε ότι «είναι δισεπίλυτο πρόβλημα, είναι γρίφος. Δεν ελέγχονται τα θαλάσσια σύνορα… Και δεδομένου ότι οι διεθνείς συνθήκες της θαλάσσης, το ναυτικό δίκαιο προβλέπει ότι όσοι είναι εντός θαλάσσης και όταν κινδυνεύουν πρέπει να διασωθούν και να μεταφερθούν ασφαλώς στην παρακείμενη ακτή»!

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια