«Τρέχουν» την εξόρυξη αντιμονίου αγνοώντας την μελέτη για την Natura της Βόρειας Χίου

Ένα στοιχείο που εξ αρχής επισημάνθηκε για τις εξορύξεις αντιμονίου στην Βόρεια Χίο είναι η πραγματικότητα της περιοχής Natura, που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της μεγάλης έκτασης των 63 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αρχικά είχε επιλεγεί για μεταλλευτική εκμετάλλευση, αλλά και ένα πολύ μεγάλο τμήμα των 9,02 km2, που τελικά θα περιλαμβάνει ο διαγωνισμός έρευνας και εκμετάλλευσης που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειπώθηκε ότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Natura δεν είναι ασύμβατος με την μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή, κάτι που είναι εν μέρει αληθές και θα φανεί στην συνέχεια.

Εκείνο το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του σημερινού ρεπορτάζ του astraparis.gr είναι ότι το ίδιο το ΥΠΕΝ, που σχεδιάζει τις εξορύξεις του αντιμονίου, «τρέχει» στην ίδια περιοχή Natura την ειδική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία – σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – είναι στην φάση της ολοκλήρωσης και εκτός σημαντικού απροόπτου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Δεκέμβριο.

ΥΠΕΝ κερνά και ΥΠΕΝ πίνει

Μετά την δημόσια διαβούλευση η μελέτη αυτή θα εγκριθεί και ουσιαστικά τίθενται σε ισχύ όλες οι προβλέψεις της, ανεξαρτήτως από την θεσμοθέτησή της με προεδρικό διάταγμα, το οποίο μπορεί να εκδοθεί ακόμα κι έναν χρόνο αργότερα. Η δημόσια διοίκηση οφείλει να λαμβάνει υπόψη την μελέτη, δηλαδή καθίσταται πλέον υποχρεωτική για την έκδοση άδειας κάθε είδους δραστηριότητας, από ποιμνιοστάσιο έως μεταλλείο.

Με βάση την μελέτη αυτή καθορίζονται ζώνες και οι χρήσεις γης σε κάθε μία από αυτές, στο σύνολο της περιοχής Natura, οι οποίες ποικίλουν από συγκεκριμένες δραστηριότητες σε κάθε ζώνη με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις έως και την πλήρη απαγόρευση κάθε δραστηριότητας σε κάποια ή κάποιες ζώνες ή τμήματα αυτών.

Τι κάνει, όμως, εν προκειμένω το ΥΠΕΝ; Ενώ «τρέχει» αυτή την μελέτη, στην πραγματικότητα οι μελέτες Natura σε όλη τη χώρα καρκινοβατούν, ταυτόχρονα καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση μέσα σε αυτήν, την οποία δεσμεύει για μια πολύ βαρειά δραστηριότητα, τις εξορύξεις και μάλιστα του εξαιρετικά τοξικού ορυκτού αντιμονίου.

Μείζον ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης

Κι αν η ειδική περιβαλλοντική μελέτη αποκλείσει τμήμα ή το σύνολο της προς έρευνα και εκμετάλλευση έκτασης των 9,02 km2 τι θα πράξει το ΥΠΕΝ; Τινάζεται ο σχεδιασμός του στον αέρα;

Αυτό θα συνέβαινε σε ένα κανονικό κράτος, που σέβεται τους κανόνες και τις διαδικασίες που το ίδιο έχει θεσπίσει. Εν προκειμένω, στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο κινείται μάλλον στην σφαίρα του υπερβατικού διαλογισμού.

Στοιχειωδώς, όφειλε το ΥΠΕΝ και η πολιτική ηγεσία του να ανακρούσουν πρύμναν και να αναμένουν την ολοκλήρωση της μελέτης, την δημόσια διαβούλευση και την έγκρισή της, έστω κι αν τον κύριο λόγο σε όλη αυτή την διαδικασία τον έχει τελικά το ίδιο το υπουργείο. Είναι θέμα ειλικρίνειας και ηθικής τάξης.

Αυτό δεν έγινε, επομένως γεννάται ζήτημα πολιτικής τάξης, αφού ο καθένας και δικαίως (έτσι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, άλλωστε) μπορεί να υποψιασθεί ή και να είναι βέβαιος ότι η ειδική περιβαλλοντική μελέτη χειραγωγείται και προσαρμόζεται στα μέτρα και στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ. Το οποίο και φυσικά δεν θα μπορεί να αποδείξει το αντίθετο, αν – τελικά – στην έκταση των 9,02 km2 η μελέτη θα προβλέπει ότι μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι δραστηριότητες, της εξορυκτικής περιλαμβανομένης.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην περιοχή Natura και όπου αυτή συμπίπτει με το πολύγωνο έρευνας και εκμετάλλευσης, που είχαμε αποκαλύψει στο ρεπορτάζ μας στις 3 Οκτωβρίου 2024, περιλαμβάνονται όλοι οι οικισμοί της περιοχής: Αγιάσματα, Κέραμος, Αφροδίσια και Χάλανδρα, οι πηγές των ιαματικών λουτρών και η παλαιά έκταση των εξορύξεων.

Ακολουθούν φωτογραφίες με το πολύγωνο της περιοχής έρευνας – εκμετάλλευσης των 9,02 km2, ενώ στον διαδραστικό χάρτη μπορεί ο καθένας να δει πού και πώς οριοθετείται η περιοχή Natura, που αρχίζει από τον δρόμο ο οποίος οδηγεί στα Αγιάσματα (το όριό της τρέχει παράλληλα με τον δρόμο) και εκτείνεται βόρεια, ενώ ανατολικά, νότια και δυτικά φτάνει μέχρι την Βολισσό και σε όλα τα χωριά της δυτικής Αμανής, ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ