Τρέχουν για να αποτρέψουν πτώχευση της ΔΕΥΑΧ

Προβλημάτων συνέχεια για την ΔΕΥΑΧ που βρίσκεται πλέον μπροστά στο πλέον κρίσιμο σημείο της ιστορίας της, κινδυνεύοντας με πτώχευση.

Την ώρα που στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι διεκδικούν αναδρομικά την επιστροφή των μειώσεων μισθών που υπέστησαν εδώ και πέντε χρόνια, έρχεται και το κράτος να κατασχέσει τους τραπεζικούς της λογαριασμούς.

Όπως έγινε γνωστό, η Εθνική Τράπεζα κατ’ εντολή της ΔΟΥ Μυτιλήνης προχώρησε στην κατάσχεση ποσού 280.000 ευρώ, προκειμένου να πληρωθεί η δόση του δανείου για την κατασκευή του Βιολογικού, δάνειο όμως που υποτίθεται ότι έχει ρυθμιστεί με νόμο του 2014.

«Δυστυχώς, όμως, ποτέ δεν ακολούθησαν οι υπουργικές πράξεις εκείνες που θα ρύθμιζαν ξεχωριστά τα δάνεια που πήραν οι οκτώ πρωτοπόρες δημοτικές επιχειρήσεις για να κατασκευάσουν βιολογικούς σταθμούς», τόνισε στον astraparis.gr ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Απόστολος Τζιώτης, αιφνιδιασμένος και αυτός από την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, στη ΔΕΥΑΧ βρίσκονται πλέον ένα μόλις βήμα από την υπογραφή σχετικής ΚΥΑ που θα ρυθμίζει το δάνειο, επιτρέποντάς της να συνεχίσει την λειτουργία της.

Παρεμβάσεις από τον δήμαρχο στην Αθήνα

Στην κατεύθυνση της εξασφάλισης των σχετικών υπογραφών κινείται ήδη και ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς που το πρωί της Παρασκευής πραγματοποίησε συνάντηση με τους συμβούλους του υπουργείου Οικονομικών, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την συγκατάθεση και την υπογραφή παράλληλα της ΚΥΑ πρώτα από όλα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ώστε να ακολουθήσει και η υπογραφή όλων των άλλων συναρμόδιων υπουργών.

Όπως ευελπιστούν στον δήμο Χίου, η υπογραφή του κ. Αλεξιάδη πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού πλέον όλα τα εμπόδια με τις υπηρεσίες που εμπλέκονται έχουν ξεπεραστεί και το θέμα θα πρέπει να θεωρείται τυπικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι το πρόβλημα της ΔΕΥΑΧ δεν θα ξεπεραστεί άμεσα, αφού πρέπει να ακολουθήσει και η έκδοση σχετικής ΠΟΛ, η οποία – σύμφωνα με τον δήμαρχο – ήδη προετοιμάζεται, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Όπως, λοιπόν, γίνεται εύκολα αντιληπτό η ΔΕΥΑΧ μπαίνει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λειτουργίας που καλείται να λειτουργήσει μόνο με τα τρέχοντα έσοδα από τους λογαριασμούς πελατών, την ώρα που και αυτό το ίδιο το κράτος της οφείλει ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ από την επιδότηση των αφαλατώσεων. Ποσό που αντιπροσωπεύει το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού της…