Τρίωρη στάση εργασίας στον δήμο Χίου κατά της αναπτυξιακής εταιρείας

Με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, της Τετάρτης 9 Ιουνίου 2021, απαντά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Χίου στην προσπάθεια για την σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού των δήμων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Στη ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι «θα ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την προσπάθεια ίδρυσης αναπτυξιακού οργανισμού, τους κινδύνους που επιφυλάσσει για τους εργαζομένους και για τα δυσβάσταχτα οικονομικά τέλη που θα επιφέρει η ο αναπτυξιακός οργανισμός στους δημότες.

Οι εργαζόμενοι του δήμου επιμένουν στον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των ΟΤΑ».

Καταγγέλλει την δημοτική αρχή Κάρμαντζη η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στο πλευρό του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Χίου κατά της σύστασης του αναπτυξιακού οργανισμού στέκεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), καταγγέλλοντας – συνάμα – την δημοτική αρχή Κάρμαντζη για τις επιλογές της. Αναλυτικά:

«Στο «άρμα» των δημοτικών αρχών, οι οποίες μέσω συστάσεως «αναπτυξιακών οργανισμών» θέλουν να εκχωρήσουν ολόκληρες υπηρεσίες και αρμοδιότητες των δήμων σε επιχειρηματικά και ιδιωτικά συμφέροντα, επιχειρεί να ανέβει και η δημοτική αρχή Χίου.

Φαίνεται πώς της… γυάλισε το μοντέλο των «αναπτυξιακών εταιρειών» στους ΟΤΑ, το οποίο χρεοκόπησε στο παρελθόν, αλλά επαναφέρει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και αιρετούς, με διαφορετικό περιτύλιγμα αυτή τη φορά, αλλά τον ίδιο και απαράλλακτο σκοπό: Τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών για να θησαυρίσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Την σκυτάλη παίρνει ο δήμος Χίου, που σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, προχωρά στη σύσταση «αναπτυξιακού οργανισμού» με τη μορφή ανώνυμης διαδημοτικής εταιρείας, που θα μπορεί να παρακάμπτει τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα και να εκχωρεί με μία απλή απόφαση αρμοδιότητες και υπηρεσίες του δήμου σε ιδιώτες εργολάβους-επιχειρηματίες.

Σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματιών. Σχέδιο βεβαίως που μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) και τις δημοτικές αρχές. Δεν είναι τυχαία η εδώ και πολλά χρόνια απαξίωση των δήμων από πλευράς προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού. Τώρα, έρχονται να παρουσιάσουν τους «αναπτυξιακούς οργανισμούς» ως «σωτήρες». Το μάρμαρο, βεβαίως, θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι πολίτες, αφού θα καταβάλουν περισσότερα δημοτικά τέλη και θα έχουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει την δημοτική αρχή Χίου για την επιλογή να υιοθετήσει ένα πλήρως αποτυχημένο μοντέλο, το οποίο άφησε πίσω του κατά το παρελθόν μόνο χρέη, διέλυσε τους δήμους και υποβάθμισε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Δηλώνει αποφασισμένη να προασπιστεί τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να αγωνιστεί για τις κατακτήσεις των εργαζομένων και το δημόσιο συμφέρον. Δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να μετατρέψει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις τους δήμους, εκχωρώντας αρμοδιότητες, έργα και υπηρεσίες που παρέχουν δωρεάν οι δήμοι σε ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ τις αποφάσεις των εργαζομένων του δήμου Χίου για να ανατρέψουν τα σχέδια της δημοτικής αρχής. Η αυριανή 3ωρη στάση εργασίας είναι μόνο η αρχή στον αγώνα διεκδίκησης της ενίσχυσης των υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο προσωπικό και της απόρριψης «μορφωμάτων» τύπου «αναπτυξιακών οργανισμών» από την συμπαιγνία κυβέρνησης, επιχειρηματικών συμφερόντων και δημοτικών αρχών».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια