Τρομολαγνεία για επιδημίες ασθενειών στην ΒΙΑΛ

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Χίου, που είχε ως μοναδικό της θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό, μεταφέρθηκε την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2019, η κινδυνολογία και τρομολαγνεία για τον κίνδυνο επιδημιών ασθενειών από το hot spot της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός και σε όλη τη Χίο.

Ψώρα, φυματίωση και ηπατίτιδα μπήκαν στην ημερήσια διάταξη για να δημιουργηθεί αφενός έκρυθμη κατάσταση και πανικός κυρίως στους κατοίκους του Χαλκειούς και αφετέρου για να εκτρέψει την συζήτηση από την νηφαλιότητα που απαιτεί το μέγεθος του προβλήματος.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε από την παρουσία των επικεφαλής της περιφερειακής αρχής σε συγκέντρωση των κατοίκων του Χαλκειούς, το βράδυ της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου 2019, στην οποία ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και γιατρός κ. Παντελής Βρουλής έθεσε ζήτημα κινδύνου από τις παραπάνω μεταδοτικές ασθένειες στον πληθυσμό της ΒΙΑΛ.

Απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις τον κίνδυνο ασθενειών, που επικαλέσθηκε, είπε επί λέξει «δεν υπάρχει φυματίωση δεν το ξέρετε, δεν υπάρχει ψώρα, δεν υπάρχει ηπατίτιδα;».

Το θέμα έφτασε με ιδιαίτερη ένταση στο δημοτικό συμβούλιο από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Χαλκειούς κ. Βασίλη Βίγκα, ο οποίος δεν αναφέρθηκε μόνον σε δήθεν κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής του, αλλά το επεξέτεινε σε ένα κρεσέντο κινδυνολογίας για όλο τον πληθυσμό της Χίου.

«Τι να συζητάμε τώρα για τα χωράφια από τη στιγμή που κινδυνεύει η υγεία των συγχωριανών μας και η υγεία των συμπολιτών μας. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα αυτό. Οι μετανάστες κυκλοφορούν ελεύθεροι στις παιδικές μας χαρές, στους δρόμους μας, στα χωράφια μας, στις περιουσίες μας και φυσικά μέσα στην πόλη της Χίου. Μπαίνουν στα ταξί, μπαίνουν στα λεωφορεία, κυκλοφορούνε παντού. Ο κάθε Χιώτης πολίτης κινδυνεύει αυτή τη στιγμή να κολλήσει ηπατίτιδα, ψώρα και φυματίωση. Ποιος παίρνει την ευθύνη γι΄ αυτό το πράγμα», κατέληξε ο κ. Βίγκας

Η εκτροπή και η απροσδόκητη διάσταση που έλαβε το θέμα ανάγκασε τον παριστάμενο στο δημοτικό συμβούλιο κ. Βρουλή να επιχειρήσει να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι δεν μίλησε κανένας για επιδημία. «Είπαμε μην πάθουμε. Και το πρόβλημα… είναι ένα χωριό. Εγώ πήγα δύο φορές στην ΒΙΑΛ. Ενημερώθηκα, λοιπόν, ότι υπάρχουν και ψώρα και περιστατικά ηπατίτιδας και φυματίωσης. Πόσα; Τέσσερα, πέντε, δέκα; Δεν αναφερθήκαμε σε πολλά περιστατικά. Όμως, εγκυμονεί ο κίνδυνος, λόγω ότι ο κλειστός χώρος, ότι όλα τα απορρίμματα πέφτουν σε ένα συγκεκριμένο χώρο… αυτό εμένα με φοβίζει… Ότι εγκυμονεί κινδύνους ποιος δεν το καταλαβαίνει… Επαναλαμβάνω, όμως, ότι αυτά τα νοσήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουμε εκεί μπορεί να έχουμε, τα έχουμε και στην κοινωνία μας και παντού. Το πρόβλημα είναι μην γίνει μία μεταδοτικότητα. Οι άνθρωποι αυτοί ζούνε σε έναν κλειστό χώρο. Αυτό ήθελα να πω και δεν ήθελα να κάνω την τρίχα τριχιά».

Φωτό και βίντεο Γιάννης Μανωλάκης

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια