Βαρειά ταφόπλακα αντιμονίου στη Χίο δια χειρός Μαλαφή και 23 δημοτικών συμβούλων (βίντεο & φωτό)
Απολύτως προβλέψιμη και αναμενόμενη, όπως – άλλωστε – είχαμε επισημάνει στο προηγούμενο ρεπορτάζ του astraparis.gr, η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής Χίου για ακόμα μία φορά αρνήθηκε να πάρει θέση κατά των εξορύξεων αντιμονίου στο νησί και καταψηφίζοντας την σχετική πρόταση των αντιπολιτεύσεων ουσιαστικά επιβεβαίωσε εκ νέου ότι συντάσσεται με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και βάζει πλάτες για να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός έρευνας και εκμετάλλευσης.
Επί σχεδόν πέντε ώρες στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, από τις 19:30 της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2025 έως και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ξεδιπλώθηκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και πολλούς εκπροσώπους φορέων και πολίτες όλα τα επιχειρήματα που συνηγορούν ότι η εξορυκτική δραστηριότητα θα πλήξει ανεπανόρθωτα την υγεία, το περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό του νησιού.
Επί σχεδόν πέντε ώρες ο δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής και οι σύμβουλοι της παράταξής τους φάνηκε να μην άκουσαν το παραμικρό, φάνηκε να βρίσκονται σε ένα παράλληλο σύμπαν και να μη έχουν την παραμικρή επαφή με την κοινωνία του νησιού και με εξαίρεση τον εν πολλοίς ασυνάρτητο λόγο του δημάρχου ουδείς από αυτούς είχε το θάρρος να πάρει τον λόγο και να ταχθεί υπέρ των εξορύξεων. Και βεβαίως ουδείς πήρε στα σοβαρά τον παραληρηματικό λόγο του κ. Μαλαφή ότι και ο ίδιος μπορεί να είναι κατά των εξορύξεων!
Βρήκε τοίχο η πρόταση της αντιπολίτευσης κατά των εξορύξεων
Η κοινή πρόταση των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Σύμπραξη Δημιουργίας, με επικεφαλής τον κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, Συμμαχία Αξιών, με τον κ. Κώστα Τριαντάφυλλο, Χίος Μπροστά με τον κ. Γιάννη Καραβασίλη και Λαϊκή Συσπείρωση με τον κ. Μάρκο Σκούφαλο) έπεσε κυριολεκτικά σε τοίχο, παρά τις εκκλήσεις των επικεφαλής προς τους συμβούλους της πλειοψηφίας για κοινή συμπόρευση προκειμένου να προστατευθεί η Χίος από τις αρνητικές επιπτώσεις των εξορύξεων αντιμονίου.
Ιδού τι καλούσε η πρόταση αυτή για ψήφιση από το Δ.Σ.:
Ο δήμαρχος Χίου, επικαλούμενος τα γνωστά σαθρά επιχειρήματα ότι θα έχει λόγο ο δήμος Χίου στην διαδικασία διαβούλευσης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για να μην πάει… κόντρα (!) στις αποφάσεις της Ε.Ε., στην κοινοτική οδηγία για τα κρίσιμα ορυκτά και στην ελληνική νομοθεσία ζήτησε από τους συμβούλους της παράταξής του να καταψηφίσουν την πρόταση της αντιπολίτευσης, αιτιολογώντας ως ακολούθως:
Δεκαπέντε ψήφισαν κατά των εξορύξεων και 23 κατά του… όχι στις εξορύξεις
Δεκαπέντε δημοτικοί σύμβουλοι υπερψήφισαν την κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης, μεταξύ δε τούτων και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Γιάννης Αμέντας, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του ότι πρέπει να ακούσουμε την φωνή του κόσμου που είναι κατά των εξορύξεων, ενώ αντιθέτως από την παράταξη του κ. Κάρμαντζη την πρόταση καταψήφισε ο κ. Μιχάλης Χατζηδάκης, που πήρε την ανάλογη γραμμή από τον κυβερνητικό βουλευτή του νησιού.
Συγκεκριμένα, την υπερψήφισαν: Σταμάτης Κάρμαντζης, Βασίλης Μυριαγκός, Κώστας Βεργίνας, Στρατής Φεργαδιώτης, Θεόδωρος Τσέτσερης, Μανώλης Καραμούζος (Σύμπραξη Δημιουργίας), Κώστας Τριαντάφυλλος, Παντελής Στεφάνου, Ειρήνη Μπουλά, Παντελής Μουχλής, Μαρία Φαφαλιού (Συμμαχία Αξιών), Γιάννης Καραβασίλης, Θεόδωρος Γλύκας (Χίος Μπροστά), Μάρκος Σκούφαλος (Λαϊκή Συσπείρωση), Γιάννης Αμέντας (Χίος για Όλους).
Κατά της πρότασης της αντιπολίτευσης, δηλαδή όχι στο όχι των εξορύξεων ψήφισαν οι εξής δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης (συν ένας από την αντιπολίτευση):
Δημήτρης Πατελίδας
Γιώργος Χαλκιάς
Αργύρης Γιαμάς
Κώστας Ρυμικής
Γιώργος Χρηστάκης
Αναστασία Γαλάνη
Γιώργος Ζώας
Ηλίας Παπαδόπουλος
Παντελής Καμπούρης
Πρόδρομος Μανωλάκης
Πέτρος Μαθιούδης
Μιχάλης Κουαστουμπέκης
Νίκος Καρασούλης
Γιάννης Μπουσέκας
Χρήστος Τρικύλας
Γιώργος Σκόρδιας
Δημήτρης Αυγερινός
Μιχάλης Καμαράδος
Παντελής Λεγάτος
Χριστίνα Σεράφη
Κλέαρχος Χρύσης
Αργύρης Κλουβάκης (του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.)
Μιχάλης Χατζηδάκης (γραμμή Μηταράκη).
Βροντερό όχι από τους συγκεντρωμένους πολίτες
Πλήθος πολιτών είχε συγκεντρωθεί πριν την έναρξη της συνεδρίασης έξω από το δημαρχείο Χίου, ενώ στην συνέχεια κατακλύσθηκε τόσο η αίθουσα στου δημοτικού συμβουλίου, όσο και ο χώρος έξω από αυτήν, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στον σχεδιασμό για τις εξορύξεις αντιμονίου, αλλά και στην στάση της δημοτικής αρχής, που στηρίζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό.