Βγαίνει από το τούνελ το αεροδρόμιο Χίου

[responsivevoice_button voice=”Greek Female” buttontext=”Play”]
Φως στον ορίζοντα για το μέλλον του αεροδρομίου Χίου, μετά από πολλά χρόνια απραξίας και αμφιταλαντεύσεων, αρχίζει να διαφαίνεται μετά και την σημερινή, Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στη κατεύθυνση υλοποίησης των όσων αποφασίσθηκαν στην σύσκεψη, εντός των προσεχών δέκα ημερών οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς, Υπουργείο, περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και δήμος Χίου, υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο θα διατυπώνονται τα χρονοδιάγραμμα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση όσων αναλογούν στον καθένα εκ των τριών φορέων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στον astaparis.gr ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, στην σύσκεψη αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα:

1. Αναβάθμιση των χερσαίων υποδομών και κατά κύριο λόγο των κτιριακών του αεροδρομίου.

2. Επέκταση κατά 400 μέτρα του διαδρόμου προσγειώσεων απογειώσεων στη απαλλοτριωθείσα έκταση (clearway).

3. Μετατόπιση του παραλιακού δρόμου προς τη πλευρά της θάλασσας, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας που θέτει η IATA από τον άξονα του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων.

Τα δύο πρώτα έργα είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και μεταφορών, ενώ η μετατόπιση του παραλιακού της Περιφέρειας και του δήμου Χίου.

Η χρηματοδότηση των έργων θα προέλθει από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ των μελετών από την πλευρά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης, δεν τίθεται θέμα απώλειας πόρων, οι οποίοι είναι εξασφαλισμένοι.

«Θεωρούμε ότι είναι η πρώτη ουσιαστική και επί συγκεκριμένου πρωτοβουλία η οποία αναλαμβάνεται για το αεροδρόμιο της Χίου και είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι φορείς θα εργαστούν στον τομέα ευθύνης του ο καθένας για την ταχεία υλοποίηση αυτού του κομβικού αναπτυξιακού έργου για το μέλλον του νησιού μας», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «το αεροδρόμιο είναι το βασικότερο έργο πνοής για τη Χίο και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το νησί και τους κατοίκους».

Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο γενικός γραμματέας υποδομών του Υπουργείου κ. Γιώργος Δέδες, συμμετείχαν οι βουλευτές Χίου κ.κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μηταράκης της Νέας Δημοκρατίας, η περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δηλώσεις Χριστιάνας Καλογήρου – Μανώλη Βουρνού

Η κα Καλογήρου σε δηλώσεις της, αναφερόμενη στη σημασία της επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου της Χίου, έκανε λόγο για έργο ζωτικής σημασίας και προϋπόθεση για την ανάπτυξη στο νησί και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να εκτελεστεί το έργο.

«Εμείς ως περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναλαμβάνουμε την ολοκλήρωση των μελετών για το έργο μετατόπισης του παραλιακού δρόμου, τη χρηματοδότηση των οποίων ζητήσαμε από το ειδικό αναπτυξιακό και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης έχει ήδη ανακοινώσει τη σχετική έγκριση», είπε η περιφερειάρχης.

«Ένα σημαντικό έργο που η Χίος περιμένει εδώ και χρόνια αποκτά τον “οδικό χάρτη” υλοποίησής του στα πλαίσια του ισχύοντος ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πλαισίου», επισημαίνει ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς.

Σχόλια
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com