Βγαίνει το πρώτο κονδύλι 700.000 ευρώ για το φράγμα Σαραπιού στη Χίο

Δεκαπέντε χρόνια μετά την εγκατάλειψή του, το ημιτελές φράγμα του Σαραπιού, κοντά στα Καρδάμυλα της Χίου, ξαναβγαίνει στην επιφάνεια, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί κι ενώ το περιβόητο φράγμα Κόρης Γεφύρι βρίσκεται ακόμα σε αναμονή χρηματοδότησης και επανέναρξης των εργασιών.

Από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 22 Απριλίου 2025 η απόφαση για την υποβολή εκ μέρους της περιφερειακής ενότητας Χίου πρότασης για την χρηματοδότηση της αναγκαίας μελέτης του φράγματος, με το ποσό να ανέρχεται στις 700.000 ευρώ.

Πρόκειται για μελέτη αλλαγής του τύπου του φράγματος «από χωμάτινο που έχει σχεδιαστεί σε φράγμα τύπου “αξονομετρικό φράγμα κυλινδρούμενου σκληρού επιχώματος (ΑΚΣΕ)”, με ανάντη μανδύα από ωπλισμένο σκυρόδεμα. Η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει από τη στιγμή που το υπέδαφος έχει ικανοποιητική αντοχή για φράγμα αυτού του τύπου και υπάρχουν σε αφθονία διαθέσιμα κοκκώδη υλικά, κατάλληλα για την κατασκευή σκληρού επιχώματος».

Οι εργασίες κατασκευής του υφιστάμενου ημιτελούς φράγματος στο Σαραπιό διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2010 με κυριότερο πρόβλημα την έλλειψη λεπτόκοκκων υλικών για την κατασκευή του αργιλικού πυρήνα.

Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι το υφιστάμενο φράγμα θα κατεδαφιστεί, με εξαίρεση τυχόν υφιστάμενες κατασκευές ενίσχυσης του υπεδάφους κ.λπ. και στη θέση του θα δημιουργηθεί το νέου τύπου φράγμα.

Από την τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Χίου εκτιμάται ότι η μελέτη θα ανατεθεί έως το τέλος του 2025 και θα απαιτηθεί διάστημα περίπου 18 μηνών για την ολοκλήρωσή της. Η μελέτη θα υποδείξει όλα τα αναγκαία έργα για την κατασκευή του νέου φράγματος με τα συνοδά έργα, χωρητικότητας περίπου ενός έως 1.200.000 κυβικών μέτρων.

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από το όχι μακρινό 2019, που η περιοχή είχε πλημμυρίσει και ο κίνδυνος κατάρρευσης του φράγματος ήταν σοβαρός.