Βραβείο «Ευρωπαίου πολίτη» απονεμήθηκε στην Κιβωτό του κόσμου

Το βραβείο «Ευρωπαίου πολίτη» για το 2018 απονεμήθηκε στην μη κυβερνητική οργάνωση «Κιβωτός του κόσμου», μετά από πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής επιλογής των βραβείων για το έτος 2018.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή συνεδρίασε την 6η Ιουνίου 2018 στις Βρυξέλλες και επεξεργάστηκε τις υποψηφιότητες που είχε καταθέσει η εθνική επιτροπή κάθε χώρας – μέλους της Ε.E., για να καταλήξει στον τελικό κατάλογο βραβευθέντων.

Στη χώρα μας αναλογούσαν συνολικά δύο βραβεία. Μετά από πρόταση του κ. Παπαδημούλη, η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να δώσει και τρίτο βραβείο στην Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έναντι των δύο που της αναλογούν με βάση τον ισχύοντα κανονισμό.

Κατόπιν αυτού, βραβεύονται ομόφωνα εκ μέρους του ευρωκοινοβουλίου:

  • Η ΜΚΟ «Κιβωτός του κόσμου» – πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, η οποία συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από την αρμόδια εθνική επιτροπή.
  • Η ΜΚΟ «HOPEgenesis» – πρόταση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κας Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη.
  • Ο οργανισμός «Άνεμος Ανανέωσης» – πρόταση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού κ. Μιλτιάδη Κύρκου.

Το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη είναι ένας θεσμός που θεσπίστηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το 2008. Με το βραβείο αυτό επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών – μελών.

Για το έτος 2018, απονεμήθηκαν συνολικά 50 βραβεία σε φορείς και πολίτες σε 26 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.