Ξεφούσκωσε η πλατεία, διάχυτη η απογοήτευση

18

Με μια συγκέντρωση χαμηλότερη των προσδοκιών των οργανωτών, τόσο σε πλήθος, όσο και σε πάθος, εκατοντάδες Χιώτες – μετά βίας κι αν έφταναν στους χίλιους – οι περισσότεροι από αυτούς καλοπροαίρετοι άνθρωποι, άκουσαν πάλι τα ίδια για το προσφυγικό, χωρίς κανένας να τους δίνει κάποια εφαρμόσιμη προοπτική.

Η πρόσκληση της επιτροπής των ανωνύμων, της επονομαζόμενης και «παγχιακής επιτροπής αγώνα», αυτή τη φορά δεν βρήκε το πρόσφορο έδαφος του περασμένου Σεπτεμβρίου, οπότε τα πράγματα ήταν πολύ ζεστά, ο κόσμος διψούσε και ζητούσε απεγνωσμένα μια λύση και ακουμπούσε όπου νόμιζε ότι θα μπορούσε να την βρει.

Στην πλατεία Βουνακίου το βράδυ της Πέμπτης, 15 Ιουνίου 2017, η απογοήτευση ήταν διάχυτη. Στην αρχή στους ίδιους τους διοργανωτές, που έντρομοι κοίταζαν την εντελώς άδεια πλατεία όσο η ώρα περνούσε μετά τις 7.30. Κι όταν πια άρχισε να σουρουπώνει άρχισαν να προσέρχονται ολοένα και περισσότεροι, πλην – όμως – σε αριθμούς απόλυτα μετρήσιμους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πολλή ώρα το «μπλοκ των παπάδων» παρέμενε καθηλωμένο στην άκρη της πλατείας προς την πλευρά της Απλωταριάς, αναμένοντας λες το σύνθημα να κινηθεί προς το εσωτερικό της πλατείας ευθύς ως μεγαλώσει λίγο η συγκέντρωση. Όπερ και έγινε.

Αλλά και στους υπόλοιπους, από μακριά φαινόταν ότι κάποιοι από «υποχρέωση» ή από «καθήκον» ήταν εκεί κι όχι επειδή στην πραγματικότητα πίστευαν ότι η συγκέντρωση αυτή καθαυτή με την συγκεκριμένη ατζέντα των συγκεκριμένων οργανωτών μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια λύση.

Η πλαδαρότητα έγινε ακόμα πιο αισθητή όσο «ξετυλίγονταν» οι ομιλίες, μακρόσυρτες και με τα ίδια κλισέ: Να φύγουν όλοι οι πρόσφυγες από τη Χίο, να μην δημιουργηθεί νέα δομή, να μην μένουν μόνιμα στη Χίο πρόσφυγες, ο Ερντογάν έχει τους στόχους του, τα ευαίσθητα από γεωπολιτικής απόψεως νησιά, η φύλαξη των συνόρων που δεν γίνεται, τα 150 στρέμματα που προσφέρει ο Βουρνούς για να γίνει υπερκέντρο στο Αίπος και να έρθουν στη Χίο 40.000 πρόσφυγες.

Με αυτά και με άλλα παρόμοια και με την εμμονική φράση «εδώ και τώρα να αδειάσει η Χίος», οι συγκεντρωμένοι άκουγαν υπομονετικά, ελάχιστες φορές και χλιαρά ήταν τα χειροκροτήματα, ενώ η έγκριση του ψηφίσματος ήρθε μάλλον λυτρωτικά. Ακολούθησε η πορεία μέχρι το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (πού και πώς κολλάει τώρα ετούτο), δια μέσου της προκυμαίας και όλα έληξαν ειρηνικά.

anonimoi_0046 anonimoi_0013

Σχόλια