Ξεκάθαρο «κατηγορώ» Γιόχανσον κατά Αθήνας για εγκατάλειψη μεταναστών στην θάλασσα

Το επεισόδιο που αποκάλυψαν με βίντεο οι New York Times, αλλά ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διαψεύσει, δεν ήταν ένα απλό pushback – όρος που αναφέρεται στην επαναπροώθηση των μεταναστών πίσω από τα σύνορα που έχουν περάσει – αλλά κάτι χειρότερο, τόνισε η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Ίλβα Γιόχανσον, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι έβαλε τους μετανάστες σε μια μηχανοκίνητη σχεδία και τους εγκατέλειψε στο Αιγαίο Πέλαγος.

Όπως αναφέρουν οι NYT, μιλώντας στο Politico, η κ. Γιόχανσον σημείωσε ότι «αυτό που φαίνεται σε αυτά τα βίντεο είναι μια απέλαση» και πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα λόγο να αμφιβάλλει για το υλικό.

«Αν αποδειχθεί ότι αυτό είναι η αλήθεια, και [τα βίντεο των NYT] δείχνουν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, φυσικά, είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε η Γιόχανσον, η οποία ζητά διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση: «Μου υποσχέθηκαν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ότι θα δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης. Και ακόμα δεν υπάρχει. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι ότι μια ανεξάρτητη ελληνική αρχή πρέπει να το ερευνήσει αμέσως και να διευκρινίσει τι ακριβώς συνέβη», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR