Ξεμένει από… άμμο η Χίος, πρόβλημα στις παραλίες του νησιού

Το πρόβλημα της διάβρωσης των παραλιών των νησιών του Βορείου Αιγαίου μπαίνει στο επιστημονικό μικροσκόπιο, με την εγκατάσταση του νέου ειδικού εξοπλισμού που προμηθεύτηκε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου (ΠΤΑΒΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού ερευνητικού έργου.

Η παράκτια έρευνα (τοπο-βαθυμετρικές, μορφολογικές και ιζηματολογικές μετρήσεις) έχει ολοκληρωθεί στις πιλοτικές παραλίες του προγράμματος, και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν τροφοδοτούν ήδη τα μοντέλα υδροδυναμικής βάση των οποίων θα προκύψουν και οι τεχνικές λύσεις για την προστασία των παραλιών από την διάβρωση.

Η έρευνα για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων αποθέσεων άμμου έχει ολοκληρωθεί, και από την προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων, που προέκυψαν από τα πλέον σύγχρονα ηχοβολιστικά συστήματα και τις δειγματοληψίες, φαίνεται ότι το κοίτασμα που εντοπίστηκε σε βάθη θάλασσας μεγαλύτερα των 35 μέτρων στο “στενό” της Μυτιλήνης έχει ικανοποιητικό μέγεθος και θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες αναπλήρωσης υλικού στις παραλίες με πρόβλημα διάβρωσης, ενώ αντίθετα στη Χίο η αντίστοιχη έρευνα έδειξε μόνο κατά τόπους μικρά μεγέθη αποθέσεων άμμου.

Σε ό,τι αφορά τον αναφερόμενο νέο ειδικό εξοπλισμό, όπως ανακοίνωσε η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Ωκεανογραφίας & Θαλασσίων Βιοεπιστημών-ΤΩΘΒΕ) έχει ήδη εγκατασταθεί στην παραλία Κώμη της Χίου πλήρες σύστημα παρακολούθησης των παράκτιων διεργασιών (εγκατάσταση κάμερας, μετεωρολογικού σταθμού και κυματογράφου σε βάθος περίπου 8 μέτρων). Επίσης, τμηματικά εγκαθίστανται αντίστοιχα συστήματα στις άλλες δύο πιλοτικές παραλίες της Λέσβου (Πέτρα και Ιστορικό Μυτιλήνης).

Ο εξοπλισμός αυτός θα συμβάλει στην μελέτη σε βάθος των διεργασιών διάβρωσης και οπισθοχώρησης των παραλιών, ενώ επιπλέον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες παραλίες των νησιών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.