Ξεσηκωμός για το λουκέτο στα ΕΛΤΑ Καρδαμύλων

Τη στήριξη της στα νησιά και στην παραμεθόριο, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ με την απόφαση να βάλει λουκέτο στα ΕΛΤΑ Καρδαμύλων την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, πετώντας δυο εργαζόμενους στον δρόμο.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα καταρρίπτονται για ακόμη μια φορά από πολιτικές και αποφάσεις που βασίζονται σε μεγέθη και αριθμούς χωρίς ίχνος κοινωνικής και εθνικής πολιτικής.

Έτσι λίγους μήνες μετά την απόφαση για λουκέτο στο ταχυδρομείο της Βολισσού, η οποία έμεινε ανεφάρμοστη μετά από τον γενικό ξεσηκωμό ήρθε αντίστοιχη απόφαση για τα ΕΛΤΑ Καρδαμύλων, μαζί με άλλα 40 ταχυδρομεία.

Στη Βουλή από τον Σταύρο Μιχαηλίδη

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να ανακαλέσει την απόφαση, ρωτώντας με ποιον τρόπο θα διασφαλιστούν οι θέσεις για τους εργαζόμενους και οι παρεχόμενες υπηρεσίες για τους κατοίκους των Καρδαμύλων και των γύρω χωριών.

“Αιφνιδιαστικά και άμεσα η Κυβέρνηση βάζει λουκέτο σε 41 υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα σε αυτά και στο υποκατάστημα Καρδαμύλων που τερματίζει μεθαύριο Παρασκευή τη λειτουργία του μετά από συνεχή προσφορά δεκαετιών στη ναυτιλιακή μας κοινότητα και τα γύρω χωριά δίχως πρόνοια για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, δίχως πρόνοια για ό,τι ακολουθήσει από την έλλειψη των μέχρι σήμερα παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δύο νέοι άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους στα Καρδάμυλα με το πιθανότερο να εγκαταλείψουν το χωριό τους. Περίμενε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου να τελειώσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές για να «κλείσει» σπίτια από τα λιγοστά που έχουν μείνει.

Το έργο των ΕΛΤΑ, ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, όπως του μεγαλύτερου ναυτότοπου της Ελλάδας τα Καρδάμυλα αλλά και των γύρω οικισμών είναι πολυδιάστατο. Τα ΕΛΤΑ αποτελούν στήριγμα σε αυτές τις κοινωνίες όχι μόνο για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που παρέχουν αλλά επιπλέον για τις πληρωμές λογαριασμών καθώς και τις εισπράξεις συντάξεων κλπ. κυρίως των πιο ηλικιωμένων.

Σε ποιο ψηφιακό μετασχηματισμό αναφέρεται ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων στα μακρινά χωριά και κωμοπόλεις είναι υπερήλικες και ψηφιακά αναλφάβητοι; Στην ελληνική και δυσπρόσιτη ύπαιθρο τα ΕΛΤΑ υπηρετούν αναντικατάστατα σημαντικό ρόλο στην κατ’ ιδίαν εξυπηρέτηση. Τα ΕΛΤΑ ως το τέλος του 2028, σύμφωνα με την τελευταία σύμβαση που υπεγράφη, όπως επίσης με βάση το άρθρο 7 παρ. 1 του Ν.4053/2012 υφίστανται με υποχρεωτική αποστολή τους την παροχή καθολικών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα.

Ρωτάμε τον κ. Παπαστεργίου:

1. Πώς θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων; 

2. Πώς θα αντικατασταθούν οι παρεχόμενες μέχρι σήμερα υπηρεσίες των ΕΛΤΑ  στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές με μεγάλα ποσοστά ψηφιακά αναλφάβητων ανθρώπων; 

Καταδικάζουμε τις οριζόντιες αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τοπικές ιδιαιτερότητες όπως των Καρδαμύλων και των χωριών της ΒΑ Χίου όπου για δεκαετίες τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν τον ομφάλιο λώρο επικοινωνίας ναυτικών, των ομογενών και των οικογενειών τους.

Καλούμε τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ανακαλέσει το κλείσιμο του υποκαταστήματος των Καρδαμύλων.

Τα δισεκατομμύρια του ναυτιλιακού συναλλάγματος εισρέουν στην Ελλάδα από σκληρά εργαζόμενους στην θάλασσα. Οφείλει η κυβέρνηση να στηρίξει με κάθε τρόπο τόσο ιδιαίτερες και σημαντικές κοινωνίες όπως είναι τα Καρδάμυλα και τα χωριά μας στην ΒΑ Χίο.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα εξαντλήσει όλες τις κοινοβουλευτικές δυνατότητες για την ανάκληση αυτής της απαράδεκτης απόφασης.”

Και η ΣυμμαΧία Αξιών

Για το ίδιο θέμα διαμαρτύρεται και η ΣυμμαΧία Αξιών εκφράζοντας ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην υποβάθμιση των Καρδαμύλων και των χωριών της Βόρειας Χίου.

Δηλώνοντας την αντίθεση του σε αυτήν την απόφαση ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών κ. Κώστας Τριαντάφυλλος δηλώνει ότι θα είναι στο πλευρό των κατοίκων των χωριών και καλεί όλες τις πλευρές σε διάλογο έτσι ώστε να αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή το κλείσιμο του ταχυδρομείου.

Καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση Χίου και Βορείου Αιγαίου

Η Λαϊκή Συσπείρωση Χίου και Β. Αιγαίου καταγγέλλουν το κλείσιμο των καταστημάτων των ΕΛΤΑ στο νησί μας και συγκεκριμένα αυτή τη φορά στα Καρδάμυλα, αλλά και σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, όπως το κατάστημα του Παπάδου της Γέρας στη Μυτιλήνη κ.λπ.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία για τα νησιά μας και ας πάψουν να κάνουν τις μωρές παρθένες τα κόμματα και οι παρατάξεις που κυβέρνησαν την χώρα και τις τοπικές κοινωνίες, είτε σε θέσεις περιφέρειας, είτε σε θέσεις δημοτικών αρχόντων.

Να μην ξεχνάμε ότι τα ΕΛΤΑ το 2002  μετατρέπονται  σε ανώνυμη εταιρεία, το 2006 εισάγονται στο χρηματιστήριο και το 2013 συγχωνεύονται με Eurobank Ergasias, ακόμη μια μεγάλη παράδοση που τα δένουν χειροπόδαρα στα συμφέροντα των αγορών μέσω της ιδιωτικοποίησης .

Τον Μάη του 2009 ξεκινούν τα μνημόνια και νέες επιθέσεις στο εισόδημα των εργαζομένων, στις συνθήκες εργασίας και τα λουκέτα στα υποκαταστήματα. Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος αντί να μειωθεί αυξάνεται. Από τότε μέχρι το 2021, επτά φορές μείωσαν τις αποδοχές των εργαζομένων και έκλεισαν τα υποκαταστήματα και στο Β. Αιγαίο με χαριστική βολή, όπως αυτά των Καρδαμύλων, Παπάδο κ.λπ. σε λίγες μέρες.

Όλα τα παραπάνω έχουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταφόπλακα έβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. που  κατέθεσε με τη μορφή τροπολογίας την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους, καθώς το 10% του μετοχικού τους κεφαλαίου έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί από το 2013.

Με την τροπολογία που εγκρίθηκε, μειώθηκε περαιτέρω το σύνολο κατά 2.000 υπαλλήλους (μείωση 4.500 εργαζομένων από το 2013) των 489 καταστημάτων των ΕΛΤΑ, ενώ έκλεισαν, παράλληλα, 215 από αυτά μειώνοντας τις υπηρεσίες για γράμματα και δέματα σε όλη την Ελλάδα κι αυξάνοντας το κόστος τους για τον λαό.

Διακηρυγμένος κυβερνητικός στόχος της Ν.Δ. είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, η είσοδος νέου στρατηγικού επενδυτή που θα εξαγοράσει την κερδοφόρα εταιρεία, για την οποία ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ολόκληρες περιουσίες. Τα παραπάνω αποτελούν κατεύθυνση της Ε.Ε. με βάση τις οδηγίες 97/67, 2002/39, 2008/6, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς των ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών, η οποία ζημιώνει πολλαπλά τόσο το κοινό αυτών των υπηρεσιών στις ακριτικές μας περιοχές και όχι μόνο, όσο και τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Η εξέλιξη αυτή είναι το προδιαγεγραμμένο εγκληματικό αποτέλεσμα της στρατηγικής της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων για την “απελευθέρωση της αγοράς”, δηλαδή την παράδοσή της στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ιδιαίτερη ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προώθησε παραπέρα τη στρατηγική αυτή, εντάσσοντας τα ΕΛΤΑ στο “υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων”, ανοίγοντας τον δρόμο στην ολοκλήρωσή της από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Αυτή η κατάσταση υποβάθμισης των υπηρεσιών στα νησιά μας και στη Χίο δεν μπορεί να συνεχιστεί.

 Δεν μπορεί τα μάτια να είναι στραμμένα  σε διάφορους μεσσίες του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου, σε μεγαλοπαράγοντες και κυβερνητικούς και τοπικούς άρχοντες που έχουν βάλει πλάτες για να περάσουν αυτές οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ και που υπόσχονται δράσεις από 1η Γενάρη που θα αναλάβουν!!!

Μόνο ο λαός σώζει το λαό γι΄ αυτό και καλούμε και τους Χιώτες και Καρδαμυλίτες και τους κατοίκους των άλλων νησιών που θίγονται,  μέσα από τους μαζικούς τους φορείς και σωματεία να προβούν σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να προστατέψουν και τις όποιες υπηρεσίες απέμειναν και τους εργαζόμενους και να βάλουν φρένο σε αυτές τις πολιτικές απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας .

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Χίου και Β. Αιγαίου απαιτούμε:

  • Να μην κλείσει κανένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, ούτε στη Χίο, ούτε στη Λέσβο, ούτε πουθενά στα ακριτικά νησιά μας και στη χώρα μας.
  • Να μην απολυθεί ή μετακινηθεί κανένας εργαζόμενος και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις με δεδομένο ότι η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και του ταχυδρομείου επιτάσσουν την πρόσληψη και όχι απόλυση προσωπικού των ΕΛΤΑ, την αύξηση των μισθών και των δικαιωμάτων, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους τους, τη θωράκιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων του κλάδου.

Ανακοίνωση Νότη Μηταράκη για τα ΕΛΤΑ Καρδαμύλων

Επικοινώνησα με το γραφείο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου. Όπως μου επιβεβαίωσε τα ΕΛΤΑ δεν ελέγχονται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά από το υπερταμείο. Είχαμε προτείνει τη διατήρηση των καταστημάτων στα νησιά, κάτι το οποίο όμως δεν έκανε δεκτό το υπερταμείο. 

Ωστόσο, έχω ήδη επικοινωνήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού και αναμένω την επανεξέταση της σχετικής απόφασης και την παραμονή των ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα. 

Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών διαβίωσης, τόσο για τη διατήρηση και ανάπτυξη του πληθυσμού, όσο και την παραμονή των νέων στα ακριτικά μας νησιά. 

 Η νομαρχιακή επιτροπή Χίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Το κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ στα Καρδάμυλα αποτελεί άλλη μια κυβερνητική κίνηση προς την λάθος κατεύθυνση. Οπωσδήποτε συνιστά μέρος μιας καταστροφικής πολιτικής αντίληψης πως όλα πρέπει να είναι cost effective. Πώς αν μια παροχή, μια υποδομή δεν επιφέρει κέρδος πρέπει να κλείσει. Πώς είναι προτιμότερο όλα να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα είτε αναφερόμαστε στην πρωτεύουσα της χώρας είτε στις εκάστοτε πρωτεύουσες των νομών.

 Σήμερα είναι τα ΕΛΤΑ, που ακολουθούν τα περιφερειακά κέντρα υγείας. Αύριο θα είναι τα σχολεία και οι πυροσβεστικοί υποσταθμοί. Οι κυβερνώντες της Ν.Δ. μας οδηγούν σταθερά σε ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο, σε ένα υδροκέφαλο κράτος. Οι τακτικές αυτές το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να βάζουν ένα ακόμη λιθαράκι στο ήδη οξυμμένο δημογραφικό πρόβλημα, με συνέπεια την έτι περαιτέρω ερήμωση των χωριών μας.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα το δημογραφικό και τις παροχές στην επαρχία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επαρχία πρέπει να στηριχθεί, καθώς τα χωριά μας είναι η ψυχή της πατρίδας μας. Οφείλουμε να στηρίζουμε και να ενδυναμώνουμε με κάθε τρόπο τέτοιου είδους παροχές. Για μας αυτό ακριβώς εντάσσεται στα πλαίσια αυτού που ονομάζουμε κοινωνική πολιτική και επένδυση στο μέλλον.

 Ως νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σε συνεργασία με τον βουλευτή μας κ. Σταύρο Μιχαηλίδη θα προβούμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αναδειχθεί το ζήτημα του καταστήματος ΕΛΤΑ Καρδαμύλων και να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Προφανώς και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις οποιαδήποτε κινητοποίηση και ενέργεια είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.