Υπογειοποίηση ηλεκτρικών καλωδίων σε Μεστά, Πυργί, Καλαμωτή, Ολύμπους και Ανάβατο

Για την ένταξη της υπογειοποίησης των καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας των μεσαιωνικών χωριών της Χίου στο Ταμείο Ανάκαμψης δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, απαντώντας στην Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργου Καμίνη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αμυράς ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα για την υπογειοποίηση τμημάτων του δικτύου χαμηλής τάσης στα Μεστά, στο Πυργί, στους Ολύμπους, στην Καλαμωτή και στoν Ανάβατο, διατυπώνοντας παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στο μέλλον και άλλες περιοχές. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός παρότρυνε τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων να υποβάλουν προτάσεις αναπλάσεων για τις υπόλοιπες περιοχές, με τον ΔΕΔΔΗΕ να αναλαμβάνει το 50% του κόστους της υπογειοποίησης, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι.

«Οι κάτοικοι θέλουν να παραμείνουν εκεί. Θέλουν οι οικισμοί να παραμείνουν πραγματικά ζωντανά τοπικά κύτταρα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και να μην εξαρτώνται μόνο από τα έσοδα του τουρισμού. Η πανδημία, αλλά και οι κατά καιρούς εντάσεις με τη γείτονα χώρα, μας διδάσκουν πόσο εύθραυστη είναι μια οικονομία όταν στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Καμίνης. Ανέφερε πως μέχρι τώρα, ο ΔΕΔΔΗΕ μετακυλίει το υπέρογκο κόστος της υπογειοποίησης στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, κατέθεσε στα πρακτικά την αίτηση κατοίκου της Καλαμωτής για υπογειοποίηση των καλωδίων στην ιδιοκτησία του, για την οποία ο ΔΕΔΔΗΕ αξίωσε το ποσό των 3.600 ευρώ.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια