Υπόγειος πόλεμος Χρυσοχοΐδη – Μηταράκη, με φόντο τα ενοίκια των ξενοδοχείων

Έναν υπόγειο πόλεμο που μαίνεται εδώ και καιρό μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη ανέδειξε η πολύκροτη υπόθεση των ενοικίων των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην Βόρεια Ελλάδα, για την στέγαση προσφύγων.

Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης φαίνεται να έχει κάποιο δίκιο ο κ. Μηταράκης, ο οποίος «σκούζει» ότι μείωσε τα ποσά των ενοικίων (7,5% για την Βόλβη και 3% για τα Γρεβενά στο μηνιαίο τίμημα), σε σύγκριση με τις υφιστάμενες συμβάσεις, οι οποίες δεν φέρουν την υπογραφή του κ. Δημήτρη Βίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά του τότε υπό τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και νυν γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ουδεμία κάνει αναφορά στον κ. Βίτσα και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συγκρίνει το κόστος, όπως κατ΄ επανάληψη έχει κάνει και μάλιστα διαλαλώντας το, για παράδειγμα με το κόστος κατασκευής των προσφυγικών δομών.

Αντιθέτως,στην παρούσα περίπτωση είναι εύγλωττη η σιωπή του, ενώ – υπογραμμίζοντας, στην ανακοίνωσή του (21 Αυγούστου 2020) την φράση «Οι υφιστάμενες συμβάσεις» – … δίνει κανονικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με τον οποίο φαίνεται ότι έχουν ανοικτό μέτωπο από τον περασμένο Φεβρουάριο με την διαβόητη επιχείρηση της βάρβαρης επέλασης των ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο.

Συγκεκριμένα, κ. Μηταράκης θεωρεί ότι τον εγκλώβισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αποκρύπτοντάς του όχι την επιχείρηση, με την οποία – άλλωστε – συμφώνησε απολύτως, αλλά για το μέγεθος, την έντασή της και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Από την άλλη ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να του το χρωστά επειδή του άρπαξε το υπουργείο και τις αρμοδιότητες για το προσφυγικό, με την επανασύσταση και ανάληψη από τον κ. Μηταράκη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ουδεμία μείωση στα ενοίκια για τα 5 ξενοδοχεία των Γρεβενών

Πάντως, από την σύγκριση των επίμαχων πέντε συμβάσεων, που παρουσιάσαμε στο δημοσίευμά μας της 21ης Αυγούστου 2020 και οι οποίες αφορούν ξενοδοχειακά καταλύματα στην περιοχή των Γρεβενών, προκύπτει ότι ουδεμία μείωση έγινε και τα ποσά παρέμειναν τα ίδια από εποχής Χρυσοχοΐδη, που ήταν και αυξημένα κατά 20% σε σύγκριση με τα εποχής Βίτσα.

Ως εκ τούτου ουδεμία βάση έχουν τα περί μειώσεως 3% μεσοσταθμικά, όπως ισχυρίζεται, των πέντε συμβάσεων που έληξαν και ανανεώθηκαν επί υπουργίας Μηταράκη (βλέπε αποφάσεις που ακολουθούν). Αναμένεται η ανανέωση και των λοιπών τεσσάρων συμβάσεων στην περιοχή των Γρεβενών, για να διαπιστωθεί αν ισχύει ή όχι η μείωση 3% που ισχυρίζεται και η οποία προσώρας δεν διαπιστώνεται.

lamoara
leonidas
pindos
samarina_resort
casalamundi

Ο Πολάκης ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά επί δύο

Στο θέμα επανήλθε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλος Πολάκης, ο οποίος με ανάρτησή του το Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 διευρύνει την έρευνα και το… κατηγορητήριο, βάζοντας στο κάδρο τον κ. Χρυσοχοΐδη και σημειώνει – με αναφορά τις συμβάσεις στην περιοχή της Βόλβης – ότι επί των ημερών του τα μισθώματα εξακοντίσθηκαν στα ύψη, σε σύγκριση με τις συμβάσεις που είχε υπογράψει ο κ. Βίτσας.

Αναφέρει δε χαρακτηριστικά ότι για τα ξενοδοχειακά καταλύματα της περιοχής Βόλβης επί Βίτσα είχαν πληρωθεί 459.585 ευρώ και επί Χρυσοχοΐδη 1.078.000 ευρώ, δηλαδή αύξηση 136%, για τα ίδια δωμάτια.

Παραθέτει δε πίνακες (βλέπε κατωτέρω) με τα στοιχεία 26 συμβάσεων, εκ των οποίων – σημειώνεται – ουδεμία έχει ακόμα ανανεωθεί μέχρι στιγμής από τον κ. Μηταράκη, αλλά φέρεται να είναι σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ιδίου.