«Ζεσταίνουν» τις μπουλντόζες για το «18» – Ξεκινούν με 500 και… βλέπουμε

Θέμα ολίγων ημερών και πιθανότατα εντός του χρονοδιαγράμματος του αναθεωρημένου κυβερνητικού σχεδιασμού, ήτοι έως το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου 2020, φαίνεται να είναι η έναρξη των εργασιών στο περίφημο «18» (18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου Βολισσού), στην περιοχή του Αίπους, για την κατασκευή της κλειστής δομής – φυλακής, που σχεδιάζει για τη Χίο η κυβέρνηση.

Η έκτακτη χθεσινή (Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνο και τον δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, πρέπει να ήταν καθοριστικής σημασίας και φαίνεται ότι οι πιέσεις του κ. Μηταράκη απέδωσαν έστω και περιορισμένα, προκειμένου να ξεκινήσει κάτι και να αποφευχθεί το κυβερνητικό φιάσκο, που ολοένα και πήγαινε πίσω τον σχεδιασμό για τις υπερδομές, αφού πουθενά η κυβέρνηση δεν έβρισκε, ούτε και βρίσκει το ελάχιστο στήριγμα.

Το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπεται να «πατήσει» στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου για την δημιουργία μίας δομής 500 ατόμων, για καταγραφή και ταυτοποίηση και στην πορεία… βλέπουμε.

Να σημειώσουμε ότι το «18» είχε προτείνει το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κάρμαντζης, για την δημιουργία μίας και ενιαίας δομής (ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ), έγιναν διερεύνηση και επιμετρήσεις στην περιοχή, αλλά όλα ναυάγησαν, όταν ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας είχε πει το περίφημο «να πάει να μείνει εκεί αυτός που το πρότεινε».

Η κυβερνητική στροφή στο «18» που εξ αρχής ήταν στα πιθανά σημεία για την νέα υπεροδμή προέκυψε αφενός λόγω των σφοδρών αντιδράσεων για το «15» και αφετέρου της έλλειψης επαρκούς δημόσιας έκτασης στο «17». Επιπλέον, το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει οπτική επαφή με την επαρχιακή οδό Χίου – Βολισσού, καθώς καλύπτεται πίσω από υψώματα.

Ωστόσο, το «18» είναι από τις χειρότερες κλιματολογικά περιοχές του νησιού, εκτεθειμένη στον βοριά, με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στην διάρκεια του χειμώνα και κυριολεκτικά τηγάνι το καλοκαίρι. Αποτελεί δε αυτό έναν από τους λόγους που συγκεντρώνει σφοδρές αντιδράσεις, αφού οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών θα είναι απάνθρωπες.

Αν όλα, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες του astraparis.gr, εξελιχθούν όπως φέρεται να έχει οριστικοποιηθεί, τότε θα αναμένουμε σύντομα – πιθανότατα την προσεχή εβδομάδα – έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, για παραχώρηση δημοτικής έκτασης, προκειμένου να δημιουργηθεί δρόμος πρόσβασης στην επίμαχη δημόσια έκταση (αν κι αυτή είναι βέβαιο ότι ο Άγιος Γεώργιος Βροντάδου την θεωρεί ιδιοκτησίας του).

Αν η απόφαση είναι θετική όλα θα ξεκινήσουν συναινετικά. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν συναινέσει το δημοτικό συμβούλιο, που είναι και το πιθανότερο ή θα αναζητηθεί εναλλακτική πρόσβαση ή θα ζητηθεί δικαστικώς δίοδος διέλευσης, με την μορφή της δουλείας, μέσα από την δημοτική έκταση.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια