Ζητούνται απαντήσεις από το λιμεναρχείο Χίου για τον θάνατο πρόσφυγα στα Νένητα

Πλήρη ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτηματικά προκύπτουν για τον θάνατο Σύριου πρόσφυγα και τον τραυματισμό άλλων τριών, κατά το περιστατικό της 20ής Οκτωβρίου 2023, στην θαλάσσια περιοχή των Νενήτων, θα ζητήσει από το λιμεναρχείο Χίου αντιπροσωπεία δημοτικών παρατάξεων, που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο Χίου.

Το θέμα έθεσε στην χθεσινή, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Χιακή Συμπολιτεία, ζητώντας να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό, καθώς και να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δ.Σ. που να επισκεφθεί το λιμεναρχείο Χίου και αφού εκφράσει τον αποτροπιασμό της για το θανατηφόρο περιστατικό να ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τα γεγονότα.

Κατά την συζήτηση που έγινε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Χίου η πρόταση της Χιακής Συμπολιτείας απερρίφθη μετά πολλών… επαίνων για το λιμενικό που ξέρει τι κάνει και φυλάει τα σύνορα της χώρας και… ποιοί είμαστε εμείς που θα το ελέγξουμε!

Όπως τονίζει η Χιακή Συμπολιτεία, «δυστυχώς οι παρατάξεις της πλειοψηφίας του Δ.Σ. (Σύμπραξη Δημιουργίας, Πρωτοβουλία για τη Χίο και Χίος Μπροστά) απέρριψαν την πρότασή μας με πρωτοφανή επιχειρήματα που λίγο πολύ θεωρούν ό,τι γίνεται στα θαλάσσια όρια της Χίου “καλώς καμωμένο” και στην ουσία στοχοποιούν οποιαδήποτε προσπάθεια δημοκρατικού ελέγχου προσώπων και υπηρεσιών.

Από την πλευρά μας εκφράσαμε την πάγια θέση μας ότι η κυβερνητική εντολή των θαλάσσιων αποτροπών (pushbacks) έχει δολοφονικές συνέπειες και ότι η τοπική κοινωνία και τα εκλεγμένα όργανά της δεν μπορούν να μένουν αδιάφορα, ούτε να στρουθοκαμηλίζουν μπροστά σε γεγονότα που έχουν ως συνέπεια απώλεια ανθρώπινων ζωών», τονίζει η Χιακή Συμπολιτεία και καταλήγει:

«Μαζί με εκπροσώπους όσων παρατάξεων συμφωνούν θα επισκεφθούμε το λιμεναρχείο, όπως έχουμε δικαίωμα αλλά και ανθρώπινη υποχρέωση και θα ζητήσουμε πλήρη ενημέρωση. Τα πραγματικά περιστατικά και οι όποιες ευθύνες γι’ αυτά  δεν θα συγκαλυφθούν, ούτε θα κρυφτούν κάτω από το χαλί».