Μαζική – ειρηνική συγκέντρωση για το προσφυγικό

Με μία μαζική και ειρηνική συγκέντρωση χιλιάδες Χιώτες και Χιώτισσες απαίτησαν να δοθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στο οξυμμένο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, που ταλανίζει το νησί.

Από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, 28 Σεπτεμβρίου 2016, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Βουνακίου άνθρωποι κάθε ηλικίας, αποδεχόμενοι την πρόσκληση της «Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα», η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή – τηρώντας… συνωμοτικούς κανόνες – κράτησε κρυφή την ταυτότητά της, ενώ και οι ομιλητές της συγκέντρωσης αναγγέλθηκαν μόνον από την περιοχή που εκπροσωπούσαν!

Τούτο δεν αναιρεί, σε καμιά περίπτωση, το γεγονός ότι επρόκειτο για μια ιδιαιτέρως μαζική συγκέντρωση, με τους υπολογισμούς να ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των συγκεντρωμένων σε πάνω από 2.000 άτομα. Και επιπλέον ότι επρόκειτο για απολύτως ειρηνική συγκέντρωση από την οποία έλειψαν – μέχρι τέλους της εκδήλωσης – ακρότητες, που ήταν σύνηθες φαινόμενο σε ανάλογες προηγούμενες συγκεντρώσεις.

Βέβαια, να το πούμε και αυτό, γιατί αποτελεί δείγμα και της σύνθεσης της συγκέντρωσης, ενδεχομένως και της αίσθησης του τι και πώς ζητούσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ότι ούτε συνθήματα, ούτε παλμός υπήρξαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, από την συγκέντρωση έως και το πέρας της πορείας.

Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωποι από τις περιοχές Καμποχώρων (Χαλκειός, όπου και η ΒΙΑΛ), Κάστρου – Σούδας, Βροντάδου και κεντρικός ομιλητής από την πόλη της Χίου.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, κυρίως στις περιοχές Κάστρου και Καμποχώρων, από την υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών σε ανεπαρκείς και ακατάλληλες δομές, στην ανατροπή – όπως τονίσθηκε – της καθημερινότητας των κατοίκων των περιοχών αυτών, χωρίς – ωστόσο – να λείψουν οι υπερβολές για το μέγεθος και την έκταση των προβλημάτων, ιδία σε ό,τι αφορά τις παραβατικές συμπεριφορές.

Κατά τα λοιπά, όπως και το κείμενο θέσεων της επιτροπής είχε προαναγγείλλει, οι ομιλητές τάχθηκαν κατά της ύπαρξης κάθε δομής φιλοξενίας προσφύγων στη Χίο (να κλείσουν όλες), ενώ ζήτησαν επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, έναρξη της διαδικασίας επαναπροώθησης στην Τουρκία όσων δεν τυγχάνουν ασύλου, ενίσχυση της αστυνομίας, του λιμενικού και της πρώτης υποδοχής, απομάκρυνση των ΜΚΟ κ.λπ. Όλα αυτά, βέβαια, προϋποθέτουν την ύπαρξη δομής για την διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών, αλλά αυτό μάλλον είναι… λεπτομέρεια.

Στο στόχαστρο των ομιλητών βρέθηκαν τόσον η κυβέρνηση, όσο και οι αιρετοί της Χίου δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στους τοπικούς βουλευτές.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ειρηνική πορεία στην προκυμαία της πόλης, με κατάληξη στο ξενοδοχείο «Χανδρής», όπου το άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης. Οι συγκεντρωμένοι, αφού έψαλαν τον εθνικό ύμνο, επέστρεψαν και διαλύθηκαν στην διαδρομή μέχρι την πλατεία.

Να σημειώσουμε ότι στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολλά στελέχη της δημοτικής αρχής, καθώς και της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Χίου και επώνυμα στελέχη από την Νέα Δημοκρατία, παρά την αντίθετη θέση του κόμματος, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Πρόδρομο Μανωλάκη. Από τις παρυφές της πλατείας παρακολούθησαν, επίσης, την συγκέντρωση ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης και ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς.

Σημειώνεται ότι σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων της προκυμαίας παρέμεναν κλειστά στην διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας.

Από πολύ νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν καταλάβει επίκαιρα σημεία πέριξ της πλατείας, καθώς και στην διαδρομή της προκυμαίας μέχρι το ξενοδοχείο «Χανδρής» (μαζί με δυνάμεις του λιμεναρχείου Χίου), ενώ κυριολεκτικά είχε σφραγιστεί από ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις ο καταυλισμός της Σούδας, για το ενδεχόμενο να κατευθυνθούν προς τα εκεί – όπως έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 – κάποιοι και να προκληθούν επεισόδια.