Β. Μυριαγκός: Μερεμέτια, ναι. Έργα, όμως, όχι και πουθενά

Τις απόψεις του για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Χίου, που ψηφίστηκε πρόσφατα, καταθέτει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος πλειοψηφίας κ. Βασίλης Μυριαγκός, επισημαίνοντας – μεταξύ άλλων – ότι «μερικοί καλοί συνάδελφοι ονόμασαν αυτό το Τ.Π. ρεαλιστικό και αναπτυξιακό! Καλό θα είναι να το εξηγήσουν στους δημότες μετά από λίγο καιρό».

Αναλυτικά, ο κ. Μυριαγκός υποστηρίζει τα ακόλουθα:

Όταν μιλάμε για το Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) του Δήμου Χίου εννοούμε το σύνολο των έργων που θα εκτελεστούν το έτος 2015 για να εξυπηρετήσουν τις πραγματικές ανάγκες όλων των δημοτών.

Η ψήφιση του Τ.Π. είναι η δεύτερη σε αξία και σπουδαιότητα απόφαση που ψηφίζεται από το Δ.Σ. μετά από τον προϋπολογισμό.

Μέχρι και τις 12/11/2014 που ψηφίστηκε το νέο Τ.Π., που φέρνει στο ακέραιο την σφραγίδα και την φιλοσοφία της νέας Δημοτικής Αρχής (Δ.Α.), όλα τα Δημοτικά Συμβούλια (Δ.Σ.) εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες ψήφιζαν έργα στο Τ.Π. που αφορούσαν:

Αγροτική οδοποιία, εσωτερική οδοποιία, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, εξωραϊσμούς, τοποθετήσεις φωτιστικών σωμάτων, επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού, κατασκευή γηπέδων ( ποδοσφαίρου, μπάσκετ, 5χ5 ), προσθήκη αιθουσών σε σχολεία, επεκτάσεις και αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, κατασκευή παιδικών χαρών, τοποθέτηση προβολέων στα γήπεδα, τοποθέτηση χλοοτάπητα στα γήπεδα ποδοσφαίρου, αγορές ακινήτων, επισκευές κτιρίων πρώην Δημαρχείων, κοινοτικών γραφείων και σχολείων, κατασκευή τοιχείων, δημιουργία χώρων στάθμευσης, προμήθεια και τοποθέτηση μικρών βιολογικών καθαρισμών και ένα σωρό άλλα πράγματα.

Όλα γινόντουσαν αφού η λαϊκή συνέλευση σε κάθε χωριό αποφάσιζε ποια έργα είναι αναγκαία και η απόφαση αυτή ήταν δεσμευτική για το Δ.Σ.

Το κάθε Δ.Σ. στην συνέχεια ψήφιζε ονομαστικά τα έργα και τις πιστώσεις π.χ. αγροτική οδοποιία Πυργίου 20.000 €, εσωτερική οδοποιία Χαλκειούς 25.000 €, τοποθετήσεις φωτιστικών σωμάτων από την Έξω Διδύμα έως την Μέσα Διδύμα 20.000 €, αγορά ακινήτου για την δημιουργία πάρκινκ στην Καλλιμασιά 50.000 € και πολλά άλλα.

Κανένα ονοματισμένο έργο στο πρόγραμμα

Τώρα, η νέα Δ.Α. περιόδευσε σε όλα τα χωριά, έγιναν οι Λ.Σ., προτάθηκαν πάνω από 700 αιτήματα για έργα και ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ονοματισμένο έργο με συγκεκριμένη πίστωση για οποιοδήποτε χωριό ή την πόλη της Χίου.

Τι να περιμένει, λοιπόν, ο δημότης της πόλης ή του χωριού ότι θα γίνει στον τόπο του; Μερικοί καλοί συνάδελφοι ονόμασαν αυτό το Τ.Π. ρεαλιστικό και αναπτυξιακό! Καλό θα είναι να το εξηγήσουν στους δημότες μετά από λίγο καιρό.

Τι ψηφίστηκε, λοιπόν, για το έτος 2015, σύμφωνα πάντοτε με την νέα φιλοσοφία της Δ.Α.:

 • 150.000 € για έργα αυτεπιστασίας για όλη την Κεντρική Χίο.
 • 150.000 € για έργα αυτεπιστασίας για όλη την Νότια Χίο.
 • 150.000 € για έργα αυτεπιστασίας για όλη την Βόρεια Χίο.
 • 75.000 € αγροτική οδοποιία για όλη την Νότια Χίο.
 • 75.000 € αγροτική οδοποιία για όλη την Βόρεια Χίο.
 • 50.000 € αγροτική οδοποιία για όλη την Κεντρική Χίο.
 • 100.000 € εσωτερική οδοποιία για όλη την Κεντρική Χίο.
 • 75.000 € εσωτερική οδοποιία για όλη την Νότια Χίο.
 • 50.000 € εσωτερική οδοποιία για όλη την Βόρεια Χίο.

Ποια είναι τα έργα που περιμένουν οι δημότες;

Στην πράξη, λοιπόν, η αναλογία των χρημάτων για κάθε ένα από τα 64 χωριά της Χίου για την αγροτική οδοποιία είναι 2.343 € και για εσωτερική οδοποιία 1.953 €. Αυτό σημαίνει ότι μείον τις κρατήσεις του ΦΠΑ, του εργολαβικού οφέλους και των απροβλέπτων δεν μένουν παρά ελάχιστα χρήματα για πραγματικό έργο.

Επίσης, τα έργα με αυτεπιστασία αφορούν κυρίως καθαρισμούς κοινόχρηστων χώρων, κοπή κλαδιών, ασπρίσματα, βαψίματα, αποκατάσταση οδοστρωμάτων και διάφορα άλλα της καθημερινότητας.

Υποχρεωτικά τα μισά χρήματα της αυτεπιστασίας πηγαίνουν για προμήθεια υλικών και τα υπόλοιπα για την μισθοδοσία των εργαζομένων που θα προσληφθούν με διαδικασίες μοριοδότησης.

Ποια είναι και που θα γίνουν, λοιπόν, τα έργα από το Τ.Π. που περιμένουν όλοι οι δημότες; Πού υπάρχει έστω και ένα ονοματισμένο έργο για οποιοδήποτε χωριό ή οικισμό της Χίου που θα φέρνει την σφραγίδα της νέας Δ.Α.; Μερεμέτια, ναι. Έργα, όμως, όχι και πουθενά.

Αυτό λέγεται, κατά την άποψη της πλειοψηφίας, ρεαλισμός και ανάπτυξη!

Αντίθετα με όλα τα παραπάνω ψηφίστηκε το ποσό των 400.000 € περίπου, που αφορά την εκπόνηση μελετών πάσης φύσεως για την χρησιμότητα και σκοπιμότητα των οποίων θα μιλήσουμε άλλη φορά.

Οι κατηγορίες των έργων

Στο σύνολό του, λοιπόν, το Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) του Δήμου Χίου για το έτος 2015 που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. αφορά κυρίως τέσσερις κατηγορίες έργων:

 1. Τα συνεχιζόμενα έργα που είναι ενταγμένα στό ΕΣΠΑ από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και είναι το 82% του συνόλου του Τ.Π.
 2. Τα συνεχιζόμενα έργα από την ΣΑΤΑ και άλλες πηγές που είναι δημοπρατημένα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και είναι το 6% του Τ.Π.
 3. Τα έργα που θα εκτελεστούν από την ΣΑΤΑ του έτους 2015 και είναι το 8% του Τ.Π. που αναλύθηκαν με ακρίβεια παραπάνω και φέρνουν την νέα φιλοσοφία του ρεαλισμού και της ανάπτυξης, που επαγγέλλεται η νέα Δημοτική Αρχή.
 4. Διάφορα ποσά που αφορούν την πολιτική προστασία και τα σχολεία και είναι το 4% του Τ.Π.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για το τι πρέπει να περιμένουν οι δημότες του Δήμου μας από την μία άκρη μέχρι την άλλη του νησιού μας όσο αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να λέει ότι θέλει και να υποστηρίζει τις απόψεις του. Οι αριθμοί όμως και τα πραγματικά δεδομένα είναι αυτά που ψηφίστηκαν στο Δ.Σ. και τα πάντα κρίνονται στην πράξη και όχι στις προθέσεις και στα λόγια.

Η κρίση και τα συμπεράσματα ανήκουν στους δημότες που όλοι οι αιρετοί έχουμε υποχρέωση να υπηρετήσουμε και να σεβαστούμε. Ο χρόνος θα δείξει.