Για πολιτικές διώξεις καταγγέλλει τον Μ. Βορίδη ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση εγκαθιδρύει και στο χώρο της Υγείας το πιο σκληρό κομματικό κράτος των τελευταίων δεκαετιών

Για την εγκαθίδρυση σκληρού κομματικού κράτους στο υπουργείο Υγείας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει δυσμενείς μεταθέσεις και υποβιβασμούς ανθρώπων που δεν είναι της αρεσκείας της πολιτικής ηγεσίας και απαξίωση κρίσιμων υπηρεσιών του Υπουργείου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της ΕΕΚΕ Υγείας και του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Με τους νέους οργανισμούς των Υπουργείων, αλλά και με τις μεταβατικές διατάξεις του ν.4275/2014, η κυβέρνηση χωρίς αιδώ κάνει πράξη τα πιο κρυφά μετεμφυλιακά όνειρα των κομματικών μηχανισμών της. Οργανικές μονάδες με κρίσιμο κοινωνικό ρόλο καταργούνται ή συρρικνώνονται, άνθρωποι που δεν είναι της αρεσκείας της πολιτικής ηγεσίας απομακρύνονται με δυσμενείς μεταθέσεις ή υποβιβάζονται και όσοι ασμένως συνεργάζονται στις αντιλαϊκές πολιτικές και τις παρανομίες επιβραβεύονται με θέσεις ευθύνης.

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες και στο Υπουργείο Υγείας. Ο νέος οργανισμός καταργεί κρίσιμες διευθύνσεις, όπως η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας που, όπως αναφέρεται, θα καταργηθεί μέχρι το τέλος του 2015, ενώ συγχωνεύει και υποβαθμίζει άλλες. Διατηρούνται δύο υποστηρικτικές Γενικές Διευθύνσεις (Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων & Διοικητικής Υποστήριξης και Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών) και μόνο μία (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας) που αφορά στον πυρήνα της αποστολής του Υπουργείου, δηλαδή την οργάνωση και τον στρατηγικό σχεδιασμό για τη δημόσια υγεία καθώς και στη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στην παροχή ποιοτικών ιατρικών, φαρμακευτικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών. Η συστηματική υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας ξεκινάει και τελειώνει από την απαξίωση των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη για την οργάνωση και τον στρατηγικό σχεδιασμό. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, που εδώ και χρόνια ασθμαίνουν πληττόμενες από την υποστελέχωση και την κακή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού, αντιμετωπίζουν καθημερινά και την αφόρητη πίεση των υπουργικών γραφείων για ρουσφέτια, διευκολύνσεις και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Όσοι αντιστέκονται στις παράλογες, αντεργατικές και αντιλαϊκές απαιτήσεις των κυβερνητικών τιμωρούνται με καθαίρεση από τις θέσεις ευθύνης και δυσμενείς μετακινήσεις.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι η καθαίρεση του κου Πέτρου Γιαννουλάτου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Υγείας. Ο κύριος Γιαννουλάτος με αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα και αξιοπρέπεια αντιστάθηκε στην παράνομη και αντισυνταγματική αξιολόγηση των υπαλλήλων που προωθεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση, ως άλλη κόζα νόστρα, δεν ξεχνάει αυτούς που μπαίνουν εμπόδιο στο καταστροφικό έργο της. Μέσα σε μία μέρα και με διαδικασίες καταφανώς αντιδημοκρατικές, η πολιτική ηγεσία καθαίρεσε από τη θέση του Γενικού Διευθυντή και τον υποβίβασε σε απλό υπάλληλο, έναν άνθρωπο που είναι ο εμπνευστής και θεμελιωτής των πιο ολοκληρωμένων επιχειρησιακών σχεδιασμών στην Υγεία και που στις πρόσφατες κρίσεις για τις θέσεις Γενικών Διευθυντών προηγούνταν τουλάχιστον 200 μόρια από τον επόμενο. Η καθαίρεση του κυρίου Γιαννουλάτου δεν τιμωρεί μόνο τον ίδιο, αλλά προσπαθεί να τρομοκρατήσει κάθε εργαζόμενο που αντιστέκεται και υπερασπίζεται αυτό στο οποίο έχει ορκιστεί: το Σύνταγμα, τους νόμους και το δημόσιο συμφέρον.

Είναι πολλά τα αντίστοιχα περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά στο Υπουργείο Υγείας, που χειμάζεται από τον κύριο Βορίδη και τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του. Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας είναι το διακύβευμα για το οποίο συντασσόμαστε με τους εργαζόμενους και όλες τις υγιείς δυνάμεις.