Μάχες χαρακωμάτων, για… ένα γραφείο στη Βουλή
Τις τελευταίες ώρες ο φίλεργος γραμματέας της Βουλής Θάνος Παπαϊωάννου, κινδυνεύει να το ρίξει στο κάπνισμα. Κλεισμένος στο γραφείο του, έχει μπροστά του τα χωροταξικά σχέδια του Μεγάρου του Κοινοβουλίου και προσπαθεί να καταλάβει, πως στην ευχή θα καταφέρει να ικανοποιήσει τόσα πολλά αιτήματα για εγκατάσταση, σε ένα κτίριο που εκδηλώνει ήδη όλα τα ανησυχητικά συμπτώματα της ασφυξίας.
Στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου διαδραματίζονται από την επομένη των εκλογών σκηνές απείρου κάλους, καθώς με βάση τον Κανονισμό πρώην πρόεδροι της Βουλής και πρώην πρωθυπουργοί δικαιούνται να έχουν δικό τους γραφείο και αποσπασμένους υπαλλήλους.
Σε μια επτακομματική Βουλή με ισάριθμους προέδρους, τέσσερις πρώην πρωθυπουργούς και 6 πρώην προέδρους και τις βασικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτησή τους να είναι σχεδόν η μια πάνω στην άλλη, η χωροταξία σηκώνει τα χέρια ψηλά, θυμίζοντας αθηναϊκό δρόμο σε ώρα μεγάλης κυκλοφοριακής αιχμής. Το κομφούζιο ήταν αναπόφευκτο!…
Ο Σ. Θεοδωράκης και το «Ποτάμι» του, θα έπρεπε κανονικά να παραλάβουν τα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ που βρίσκονται στον δεύτερο όροφο, πλησίον του (αμετακίνητου)ΚΚΕ. Όμως όταν πήγαν να κατοπτεύσουν το χώρο, τον βρήκαν πολύ καταθλιπτικό και ζήτησαν κάτι περισσότερο προσήλιο…
Ο Α. Κακλαμάνης και ο Β. Πολύδωρας, πρώην πρόεδροι του Σώματος, πήραν ανάποδες στο ενδεχόμενο να μετακινηθούν απέναντι από τη Βουλή, σε κτίριο της οδού Σέκερη, όπου στεγάζονται ήδη οι πρώην: Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, Δ. Σιούφας και Φ. Πετσάλνικος.
Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να αδειάσουν οι χώροι γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο που είχαν παραχωρηθεί στους Γ. Παπανδρέου και Β. Βενιζέλο, προκάλεσε ένα απίστευτο ντόμινο. Ο πρώην πρωθυπουργός διεκδικούσε στο ισόγειο το γραφείο που χρησιμοποιούσε ο πρώην γενικός διευθυντής του Νομοθετικού Έργου.
Όμως με έναν αστραπιαίο στρατηγικού χαρακτήρα αιφνιδιασμό ο Β. Βενιζέλος, τον πρόλαβε στη στροφή και καπάρωσε τη θέση. Πως αντέδρασαν οι Παπανδρεϊκοί; Κάποιοι… κακοήθεις διαδίδουν ότι άνθρωποι του Γιώργου πήγαιναν κάθε βράδυ και ξεβίδωναν την πινακίδα με την ένδειξη «Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» στην είσοδο!
Ο γραμματέας της Βουλής το μετάνοιωσε πικρά που πρότεινε στον Γ. Παπανδρέου μια και το κόμμα του έμεινε τελικά εκτός Βουλής να μετακινηθεί στο κτίριο της Σέκερη, όπου άλλωστε, ήδη έχει ευρύχωρο γραφείο 80 τ.μ δίπλα από του κ. Πετσάλνικου. Όταν η γραμματέας του πρώην πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη έφυγε άπραγη από τη συνάντηση μαζί του, ανέλαβε να καθαρίσει ο κ. Πετσάλνικος «στολίζοντας» άκομψα τον γραμματέα της Βουλής, ο οποίος τις τελευταίες ώρες έχει γίνει κινούμενος στόχος!…
Η ακαμψία όλων των πλευρών, απογείωσε την ένταση. Ωστόσο, την ύστατη ώρα, μετακινήθηκε από τη θέση του ο Α. Κακλαμάνης δίνοντας λυτρωτικό τέλος στο αδιέξοδο. Ο πρώην πρόεδρος συμφώνησε να μετακινηθεί σε άλλο κτίριο του Κοινοβουλίου, επί της λεωφόρου Αμαλίας στον 6ο όροφο και με θέα την Ακρόπολη.
Αυτό συνέβη, όταν ικανοποιήθηκε η αξίωσή του, να παραδοθεί το γραφείο του, μόνο στον Γ. Παπανδρέου. Κι αυτό επειδή στο συγκεκριμένο γραφείο οι τοίχοι στάζουν ιστορία, αφού το χρησιμοποιούσε ο παππούς του πρώην πρωθυπουργού, ο «Γέρος της Δημοκρατίας».
Οι καραμπόλες, μοιραία, δεν άφησαν άθικτο και τον Β. Πολύδωρα, ο οποίος δεν ήθελε να εγκαταλείψει το Κοινοβούλιο, μέχρι την ώρα που κάμφθηκε και μετακομίζει στη Σέκερη για να εγκατασταθεί στον χώρο ο κυβερνητικός εταίρος, Π. Καμένος. Προηγουμένως, όμως τα σπασμένα πλήρωσε ένας ανυποψίαστος υπάλληλος της Βουλής αρμόδιος για θέματα διαρρύθμισης- διακόσμησης.
Περιηγούμενος με άγνοια κινδύνου το γραφείο Πολύδωρα το μάτι του έπεσε σε έναν μεγάλο πίνακα. «Τι είναι αυτό;» φέρεται να ρώτησε ενοχλημένος, δείχνοντας προς το κάδρο που απεικόνιζε τον φουστανελοφόρο προπάππο του πρώην προέδρου που ήταν οπλαρχηγός του 1821.
Όταν ο ντεκορατέρ τόλμησε να υποδείξει με απαξιωτικό ύφος συνοδευόμενο από τη σχετική χειρονομία «να πάρετε από δω τον παππούλη» σε στενό συνεργάτη του Πολύδωρα, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και τα «γαλλικά» ακούστηκαν σε ολόκληρο τον πρώτο όροφο!
Κλείνοντας ομαλά αυτήν τη φορά τον κύκλο της έντασης ο Β. Μεϊμαράκης μετακόμισε απέναντι από τον κ. Βενιζέλο και πλάι στους δημοσιογράφους.
Τα προβλήματα ωστόσο, μεταφέρονται τώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας. Με βάση τον Κανονισμό, η Χρυσή Αυγή, ως τρίτο κόμμα αλλά και το Ποτάμι ως τέταρτη δύναμη δικαιούνται να έχουν πρώτο έδρανο στην κοινοβουλευτική πίστα.
Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση θα μετακινηθεί στα ορεινά, ενώ την ίδια στιγμή ο Π. Καμένος, ως ισχυρός κυβερνητικός εταίρος διεκδικεί την κάθοδο στις πρώτες σειρές. Το ΚΚΕ στο αριστερό κέρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί όπου βρισκόταν αλλά πιο επεκτατικό τώρα, δίνουν μέχρι στιγμής, τη μόνη βεβαιότητα… Ηθικόν Δίδαγμα; Μύλος…
Πηγή: www.reporter.gr (του Γιώργου Χατζηδημητρίου)