Σφίγγει ο κλοιός για έντεκα μεγαλοοφειλέτες του δήμου Χίου

Έντεκα μεγαλοοφειλέτες του δήμου Χίου, με οφειλές ενός εκατομμυρίου ευρώ, τίθενται στο μικροσκόπιο των νομικών ελέγχων, ώστε να προχωρήσουν άμεσα η αναγκαστική εκτέλεση ακίνητης περιουσίας τους και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τους, για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις τους προς τον δήμο.

Η απόφαση, που ελήφθη σήμερα από την οικονομική επιτροπή, επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του Αστραπάρη, στις 19 Δεκεμβρίου 2014, υπό τον τίτλο «Στο “σφυρί” βγάζει ο δήμος Χίου ακίνητα οφειλετών», παρά την προσπάθεια διάψευσής του εκ μέρους των αρμοδίων του δήμου Χίου, προβλέπει την πρόσληψη δικηγόρου για τα περαιτέρω.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η Ταμειακή Υπηρεσία του δήμου Χίου παρουσίασε τη διαδικασία των επερχόμενων πλειστηριασμών και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών μεγαλοοφειλετών ως μονόδρομο και υποχρεωτική εκ του νόμου.

Η προϊσταμένη της Υπηρεσίας κα Σμ. Παληού παρουσιάστηκε με μια λίστα έντεκα μεγαλοοφειλετών του δήμου Χίου, των οποίων η συνολική οφειλή ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, περιλαμβανομένων των προσαυξήσεων. Ζήτησε δε να εγκριθεί το ποσό των 80 ευρώ ανά περίπτωση, για την ανάθεση σε δικηγόρο της διερεύνησης της περιουσιακής κατάστασης του καθενός, για να διευκολυνθεί η στόχευση των πλειστηριασμών ακινήτων.

«Η ταμειακή υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, χωρίς να ζητήσει την έγκριση κανενός», τόνισε η ίδια, επικαλούμενη σχετικές κυρώσεις που μπορεί να υποστούν υπηρεσιακά στελέχη αλλά και τον κίνδυνο παραγραφής αξιώσεων του δήμου Χίου, λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Μύλος στην οικονομική επιτροπή

Αφού, λοιπόν, ξεκαθαρίστηκε αυτό με όλους τους δυνατούς τρόπους σε συμβούλους που ζητούσαν διευκρινίσεις και μετά από όσα ακούστηκαν δια στόματος, τόσο του κ. Στρατή Γδύση που έκανε λόγο για «οριζόντια μέτρα» με τα οποία ο ίδιος διαφωνεί, αλλά και τα «ήξεις – αφίξεις» του κ. Στέλιου Καμπούρη, ο οποίος σε ρόλο εκπροσώπου της αντιπολίτευσης, την μια έκανε λόγο για αδήριτη ανάγκη προστασίας των συμφερόντων του δήμου και την άλλη για ξεχωριστή αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης, το ζήτημα μπήκε σε ψηφοφορία.

Εκεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στρατής Γδύσης πρότεινε στο σώμα να απορριφθεί η πρόταση της Υπηρεσίας, με το σκεπτικό ότι ως πολιτικό όργανο δεν μπορεί να δώσει την έγκρισή του σε τέτοιες «οριζόντιες πρακτικές», χωρίς – όμως – να πείσει ούτε τους συμβούλους της παράταξής του, που αντίθετα με εκείνον ψήφισαν θετικά την υπηρεσιακή πρόταση.

Μαζί τους συντάχθηκαν και οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, με τον κ. Καμπούρη να… ανακαλύπτει δέσμευση της Ταμειακής Υπηρεσίας ότι μελλοντικά θα εξεταστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά, χωρίς – ωστόσο – να δηλωθεί ρητά και κατηγορηματικά κάτι τέτοιο από την κα Παληού.

Επρόκειτο για παρεξήγηση

Σε παρεξήγηση και σε τοποθέτηση του αντιδημάρχου κ. Στρατή Γδύση, που είχε μόλις προηγηθεί και με την οποία συμφωνούσε, απέδωσε η κα Βιβή Ποταμούση την «θολή» εικόνα για την στάση της στο ζήτημα των πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας οφειλετών του δήμου Χίου. Είχαμε γράψει στο αρχικό ρεπορτάζ μας ότι είχε σηκώσει το χέρι της και στις δύο προτάσεις.

Σε διευκρινιστική της δήλωση, τόνισε ότι το σήκωμα του χεριού σκοπό είχε να υπερθεματίσει την αρνητική απάντηση του κ. Γδύση, που εκείνη τη στιγμή εξηγούσε το σκεπτικό του και όχι να υπερψηφίσει την υπηρεσιακή πρόταση.

«Πίστευα ότι εκείνη τη στιγμή άκουγα την εισήγηση του αντιδημάρχου και όχι το σκεπτικό του απέναντι στο σχετικό αίτημα», σημείωσε για τις εντυπώσεις που προκάλεσε το γεγονός ότι σήκωσε το χέρι της δύο φορές.

Το προφίλ των έντεκα πρώτων

Και οι έντεκα που μπαίνουν στο στόχαστρο του δήμου Χίου είναι επιχειρηματίες που βρέθηκαν να οφείλουν στον δήμο Χίου μεγάλα ποσά, κυρίως από την εκμετάλλευση ακινήτων του δήμου, για τα οποία δεν κατέβαλαν τα προβλεπόμενα ενοίκια επί μακρό χρονικό διάστημα.

Όπως διευκρινίστηκε, ορισμένοι εξ αυτών έχουν κάνει μια προσπάθεια, ώστε να επιτευχθούν ρυθμίσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν, ωστόσο η πλειονότητά τους – όπως ελέχθη – «αδιαφορεί προκλητικά» στις κλήσεις του δήμου Χίου για την εξεύρεση κάποιας λύσης.