Λύσεις της υστάτης στιγμής για τα ελαιοτριβεία

Τις προτάσεις της για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ελαιοτριβείων απέστειλε η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην ειδική γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κλάδου.

Όπως είναι γνωστό τα ελαιοτριβεία της Περιφέρειας κι εφέτος θα λειτουργήσουν μάλλον με προσωρινές άδειες, αφού δεν έχει βρεθεί λύση στο μείζον θέμα της διάθεσης των αποβλήτων τους, όπως είχαμε γράψει στον Αστραπάρη τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας «οι προτάσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν απόψεις τόσο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όσο και ελαιοτριβέων της Λέσβου, ζητήθηκε να τεθούν υπόψη της διυπουργικής ομάδας εργασίας που έχει συγκροτηθεί από το ΥΠΕΚΑ για το σκοπό αυτό. Ταυτόχρονα ζητήθηκε να υπάρξει συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην επόμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, προκειμένου να αναπτυχθούν οι προτάσεις αυτές.

Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να προκύψουν βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις βελτίωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση και λειτουργία των ελαιουργείων, με ταυτόχρονη προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας».

Οι προτάσεις της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή»

Στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που ασχολήθηκε με το θέμα των ελαιοτριβείων η παράταξη «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή», πρότεινε – για πολιτικούς λόγους – να παραταθούν για ένα έτος οι άδειες όλων των ελαιοτριβείων με τους ακόλουθους όρους:

1.Να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση σε όλα τα νησιά. Η περσινή απόφαση δεν ίσχυσε στην ΠΕ Σάμου με αποτέλεσμα να κλείσουν κάποια τριφασικά ελαιοτριβεία, να απειλούνται με διώξεις υπεύθυνοι ακόμα και συνεταιριστικών ελαιοτριβείων, να ζητούνται επιστροφές επιδοτήσεων από ελαιοτριβείς, να δυσκολεύονται αγρότες σε δυσπρόσιτες περιοχές όπως στους Δρακαίους της Σάμου, ή στην Ικαρία. Να ληφθεί λοιπόν μια τέτοια απόφαση και να ισχύσει και στη Σάμο- Ικαρία.

2. Άμεσα, μέσα στους επόμενους μήνες, να γίνουν όλες οι απαραίτητες συσκέψεις, συζητήσεις και να εκπονηθούν ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες, ώστε να προχωρήσει από την κυβέρνηση η νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση, με άξονα τη νησιωτικότητα και με μια ρεαλιστική περίοδο προσαρμογής.

3. Να γίνει ένα μεσοπρόσθεσμο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης. Επιμένουμε ότι πρέπει να επιμείνουμε στη συνεταιριστική βάση κόντρα στη μεθοδική δαιμονοποίησή της. Να πιέσουμε όλοι την Κυβέρνηση και την Ε.Ε. να χρηματοδοτήσουν αυτό το πρόγραμμα. Η νησιωτικότητα είναι όπλο και με πολιτικές στραμμένες στην κοινωνία μπορούμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε προϊόντα όπως το λάδι -όχι προς όφελος λίγων, αλλά όλων.

Τι πρότεινε η παράταξη «Συμβόλαιο ζωής με το Αιγαίο»

Στην ίδια συνεδρίαση του Π.Σ. ο κ. Γιάννης Σπιλάνης κατέθεσε εκ μέρους της παράταξης «Συμβόλαιο ζωής με το Αιγαίο» τις ακόλουθες προτάσεις:

– Το Π.Σ. δεν έχει αρμοδιότητα να εισηγηθεί τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας. (Αλήθεια, κα Καλογήρου, ως ΓΓ ΑΔΑ που ασχοληθήκατε με την νομιμότητα των πράξεων της αυτοδιοίκησης εγκρίνατε τα προηγούμενα χρόνια την σχετική απόφαση του ΠΣ ή δεν την είδατε;). Μάλλον έχουμε ένα ακόμη φαινόμενο όπου οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι υπεράνω του νόμου.

– Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης να αναλάβει άμεσα τη πρωτοβουλία για (α) τη λειτουργία των αδειοδοτημένων ελαιοτριβείων, (β) την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών στα ελαιοτριβεία που είχαν ξεκινήσει ανάλογες προσπάθειες που δεν ευοδώθηκαν για διάφορους λόγους και (γ) τη διαχείριση των αποβλήτων από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις εκπονώντας ένα λεπτομερές σχέδιο με βάση τη δυναμικότητα των μονάδων παραγωγής λαδιού και επεξεργασίας της πυρήνας.

– Οι ελαιοτριβείς οφείλουν από αύριο να επεξεργαστούν σχέδιο συμμόρφωσης τους με τη νομοθεσία και να το καταθέσουν στη Περιφέρεια για έγκριση το συντομότερο δυνατόν

– Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και η υπηρεσία να ενημερωθούν για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ και να συνεργαστούν με όλους τους ενδιαφερόμενους τις προτάσεις που θα καταθέσουν στο ΠΣ για έγκριση, ενώ παράλληλα να ετοιμάζουν προτάσεις για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων.