Πλώρη για πύλη Σένγκεν στον λιμένα Μεστών

Σε μια πρώτη προσπάθεια αξιοποίησης του λιμένα Μεστών επιδίδεται το διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Χίου,  με τον πρόεδρό του να ευελπιστεί ότι σύντομα θα είναι σε θέση να έχει στα χέρια του όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου , ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Μπελέγρης αναφέρθηκε σε αλληλογραφία που έχει ξεκινήσει με άλλες συναρμόδιες Αρχές, ώστε να συγκεντρωθούν οι απαιτήσεις από λιμεναρχείο, τελωνείο και αστυνομία σε κτιριακές και άλλες υποδομές που θα επιτρέψουν αν και όταν ικανοποιηθούν αυτές, την μετατροπή του λιμένα Μεστών σε «πύλη Σένγκεν». Δηλαδή, σε σημείο ελέγχου επιβατών κρουαζιερόπλοιων και άλλων σκαφών τόσο από την Ε.Ε όσο και από τρίτες χώρες.

Στην τελευταία συνεδρίαση τα μέλη τη διοίκησης ενημερώθηκαν για τις επαφές που ξεκίνησαν, αλλά και για τα σχέδια της υποχρεωτικής μετακίνησης στο λιμάνι Μεστών των φορτηγών πλοίων μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων, χωρίς – ωστόσο – να γίνει και σχετική αναφορά για τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίων, προκαλώντας την απορία του εκπροσώπου του συλλόγου κατοίκων του Κάστρου, ο οποίος το επεσήμανε, χωρίς – όμως – να δοθεί κάποια διευκρίνιση.

Το αρχικό πλάνο αξιοποίησης προβλέπει ακόμα και τη διερεύνηση της δυνατότητας προσέλκυσης επιβατικών πλοίων που θα ξεκινούν είτε από Λαύριο , είτε από Πειραιά.
Προοπτική βεβαίως μακρινή με δεδομένη την γενικότερη κατάσταση στην ακτοπλοΐα.