Σε συγκρουσιακό κλίμα πέρασαν οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, που πολλές φορές είχε φτάσει στο όριο της έκρηξης, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης με μεγάλη πλειοψηφία την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, στα επίπεδα της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής.

Έτσι, για το 2015 ο νέος συντελεστής θα είναι στα 1,83 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για όλο το δήμο Χίου, με εξαίρεση τα χωριά της Αμανής και του Πελινναίου, όπου ορίζεται στο 1,10 ευρώ/τ.μ. Επίσης, αυξάνεται στο 0,07 ευρώ/τ.μ. τα τέλη φωτισμού από 0,06 που είναι σήμερα.

Η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής με 22 ψήφους υπέρ έθεσε τέλος στην αβεβαιότητα και στο άγχος που την είχε καταλάβει το τελευταίο διάστημα, ενώ απέναντί της είχε – στην τελική ψηφοφορία – συμπαγή όλη την αντιπολίτευση, η οποία συγκέντρωσε συνολικά 14 ψήφους.

Μία ψήφο πήρε η πρόταση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Αντώνη Μπουμπάρη, που διαφοροποιήθηκε – όπως και στην οικονομική επιτροπή – από την γενικότερη θέση της παράταξης, ενώ ο έτερος σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Νικόλαος Καρασούλης, που στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (23.12.2014) είχε ψηφίσει κατά, τώρα ψήφισε «παρών». Επίσης, θετική ψήφο έδωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κλέαρχος Χρύσης, ο οποίος είχε διαφοροποιηθεί στις 23.12.2014 από την πρόταση του δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού και είχε ψηφίσει την αρχική πρόταση της οικονομικής επιτροπής, καθώς και ο κ. Σταμάτης Ζουμίδης, που είχε ψηφίσει (στις 23.12.2014) λευκό.

symvoulio 039

Σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση

Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επετέθησαν με σφοδρότητα κατά την εισήγησης της δημοτικής αρχής για την αύξηση των τελών, η οποία – όπως από όλους τονίσθηκε – αποτελεί πλήγμα για τους πολίτες στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Από την πλευρά της η πλειοψηφία υπερασπίσθηκε την απόφασή της, τονίζοντας ότι μόνο με την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας.

Εκ μέρους της αντιπολίτευσης εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της απόφασης, ενώ από την αρχή της συνεδρίασης επισημάνθηκε κυρίως από τον κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη ότι η απόφαση μπορεί να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επειδή η αύξηση έρχεται μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Το κλίμα της συνεδρίασης δυναμιτίσθηκε και πολλές φορές έφτασε στα όρια της έκρηξης από ασύντακτες παρεμβάσεις πολιτών, οι οποίοι – σε ορισμένες περιπτώσεις – έθεσαν σε δοκιμασία τη συνεδρίαση, φτάνοντας κυριολεκτικά στα όρια. Η ψυχραιμία σχεδόν του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου και κυρίως η στωικότητα των μελών της πλειοψηφίας απέτρεψε – ευτυχώς – δυσάρεστες εξελίξεις.

Αναλυτικά στοιχεία και πίνακες με τις αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών