Υπογράφονται συμβάσεις για Παρθένη, περιφερειακό και κτίριο Απλωταριάς

Η υπογραφή των συμβάσεων για τρία έργα της Χίου και συγκεκριμένα του περιφερειακού δρόμου, της αντιπλημμυρικής προστασίας της λεκάνης του Παρθένη και της επισκευής του νεοκλασσικού κτιρίου στην Απλωταριά, αποφασίσθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό, την Τετάρτη, στη Μυτιλήνη.

Τα τρία έργα, φορέων υλοποίησης των οποίων έχει ορισθεί ο δήμος Χίου, είναι τα ακόλουθα:

Περιφερειακός δρόμος: Με την εκτέλεση του έργου θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή του Α’ Τμήματος του δρόμου παράκαμψης της πόλης της Χίου, από τη Χ.Θ. 0+000 έως τη Χ.Θ. 0+750. Το τμήμα αυτό αφορά τη σύνδεση της οδού Βερίτη με την Ε.Ο. Χίου – Καλλιμασιάς, στο ύψος του ποταμού Παρθένη. Πρόκειται δε να αποτελέσει τη συνέχεια των υφιστάμενων Α, Β και Γ τμημάτων του δρόμου παράκαμψης, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου οδικού άξονα για την παράκαμψη της πόλης και την ανακούφιση της κυκλοφορίας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 11.814.000 ευρώ.

Αντιπλημμυρική προστασία λεκάνης Παρθένη: Με την εκτέλεση του έργου θα πραγματοποιηθεί η αντιπλημμυρική προστασία του άνω τμήματος της λεκάνης του ποταμού Παρθένη στο Δήμο Χίου. Οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή του μοναστηριακού συγκροτήματος της Νέας Μονής Χίου και περιλαμβάνουν την κατασκευή μικρών υπερπηδητών φραγμάτων από σκυρόδεμα, τον επανασχεδιασμό των τεχνικών έργων του οδικού δικτύου και τη συντήρηση και βελτίωση του αποστραγγιστικού δικτύου των υπαρχόντων δρόμων της περιοχής. Το έργο είναι προϋπολογισμού 637.000 ευρώ.

Επισκευή νεοκλασικού κτιρίου Απλωταριάς: Με την εκτέλεση του έργου θα επισκευαστεί το νεοκλασικό δημοτικό κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Απλωταριάς και Χωρέμη, στην πόλη της Χίου. Το έργο προβλέπει τη στατική ενίσχυση του κτιρίου και την πλήρη αποκατάσταση της αισθητικής και λειτουργικότητάς του, ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί ως κτίριο πολιτιστικής υποδομής. Το έργο είναι προϋπολογισμού 650.000 ευρώ.

Στη σύσκεψη, που συγκάλεσε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Γιώργος Πλακωτάρης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Χίου κ. Χαράλαμπος Τσακός.

Σε δήλωσή της η κα Καλογήρου τονίζει ότι με τα συγκεκριμένα έργα «τα οποία έχουν καθυστερήσει σημαντικά, δίνουμε τη δυνατότητα στον δήμο Χίου να προχωρήσει στην υλοποίησή τους».