5 τόνους ληγμένα τρόφιμα κατάσχεσε το Τμήμα Κτηνιατρικής

Το τι τρώμε και το πως τρώμε είναι αυτό που μας καθορίζει αλλά είναι και αυτό που έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Για αυτό και το γεγονός ότι μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο από το Τμήμα Κτηνιατρικής Χίου κατασχέθηκαν  και καταστράφηκαν λίγο παραπάνω από 5 τόνοι ληγμένα είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει ως καταναλωτές.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησε, το τελευταίο εξάμηνο εντόπισε και  για καταστροφή 5.070,63 κιλά τροφίμων. Η δέσμευση έγινε λόγω υπέρβασης του ορίου κατανάλωσης (ληγμένα) και για αλλοιωμένες ή κατεστραμμένες συσκευασίες.

«Πρόκειται για ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα όντως και οι ποσότητες που κατασχέθηκαν είναι πολύ περισσότερες από κάθε άλλη φορά και οι έλεγχοι συνεχίζονται»,δήλωσε στον astraparis.gr ο νομοκτηνίατρος κ. Σιδερής Αμέντας.

Άλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο που επιτάσσει και τη συνέχιση των ελέγχων είναι ο συσχετισμός της ποσότητας των κατασχεθέντων με τον αριθμό των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν. «Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν γι αυτό και κρίνεται αναγκαία η συνέχιση των ελέγχων παρότι είμαστε μόλις τρεις επιθεωρητές υγείας», σημειώνει ο κ. Αμέντας.

Και παραπλάνηση

Άλλο ένα σημείο των καιρών το οποίο καταγράφεται  κυρίως σε καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία είναι τα σκευάσματα. Έχει διαπιστωθεί η αυξημένη διακίνηση και χρήση διαφόρων σκευασμάτων, κυρίως εξαιτίας της χαμηλότερης τιμής τους,  τα οποία είναι μεν υγειονομικώς αποδεκτά αλλά δεν είναι αυτά που αναζητούμε ως καταναλωτές και πιθανά παραπλανητικά ως προς το περιεχόμενο. Ενδεικτικά, αναφέρουμε υποκατάστατα φέτας, γιαουρτιού, μελιού, σοκολάτας κ.ά.

Ο επιχειρηματίας για να μειώσει το κόστος πλασάρει το λευκό σκευάσμα τυριού ως φέτα, το πουλά και ως τέτοιο αυξάνοντας το κέρδος του, ενώ ο καταναλωτής από την άλλη πληρώνει φέτα και τρώει απομίμηση.

«Ο καταναλωτής πολλές φορές δεν ξέρει τι τρώει. Πας σε ένα κατάστημα και ζητάς φέτα π.χ και σου φέρνουν άλλο πράγμα το οποίο το πληρώνεις και χρυσό. Πρέπει να τηρούνται κάποιες προδιαγραφές και σε αυτόν τον τομέα. Σε κάθε περίπτωση κινείται η προβλεπόμενη διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Συνιστούμε στους καταναλωτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις αγορές τους ως προς τις ετικέτες και να μην αγοράζουν προϊόντα που δεν αναγνωρίζονται ή δεν φέρουν υγειονομική σήμανση», καταλήγει ο κ. Αμέντας.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια