Μονόδρομος η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου των νησιών

Η μαστίχα, το μανταρίνι, ο γλυκάνισος τα μανιτάρια οι ορχιδέες και άλλα πολλά που αποτελούν μέρος της τοπικής μας χλωρίδας μίλησαν μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 στο Ομήρειο στα πλαίσια της ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε πολυπληθές κοινό, ανάμεσα τους και πολλοί νέοι αγρότες τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου για την ανάλυση της βιοποικιλότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του Ερευνητικού Έργου, το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Περιφέρειας για ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, είπε μεταξύ άλλων:

«Τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου που θα δούμε σήμερα προκύπτουν από την συνεργασία της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιστήμη έρχεται σήμερα όχι μόνο να ανακαλύψει αλλά και να μας δείξει το δρόμο πως αυτό που η φύση μας προσφέρει μπορεί να αξιοποιηθεί, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια και στρατηγική μας για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειάς μας. Πάντα η ιδιαίτερη φύση του τόπου μας έχει πολλά να μας δώσει και σε μας απομένει να θέσουμε τα αγαθά της στη διάθεση των ανθρώπων».

Στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Παντελής Λεγάτος, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γεώργιος Τούμπος, ο αντιδήμαρχος Χίου κ. Στρατής Γδύσης, ενώ παραβρέθηκε ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Στέφανος Βογιατζής. Ακολούθως μίλησαν:
Ο καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, με θέμα: «Η φαρμακευτική προοπτική της μαστίχας της Χίου».

Ο Δρ. Ευάγγελος Αξιώτης με θέμα: «Η αξιοποίηση του φυτικού πλούτου των νησιών της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λέσβου κ. Γιώργος Λαγουτάρης, με θέμα: «Η τεκμηρίωση ισχυρισμών υγείας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της βιοποικιλότητας ως προϋπόθεση για την ανάδειξη του ρόλου των παραδοσιακών προϊόντων των νησιών μας».

Αφού εξέφρασαν όλοι το ενδιαφέρον τους για την πρωτοβουλία και το έργο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε εκτενής συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε και στον γλυκάνισο της Χίου, τις ορχιδέες και τα μανιτάρια.

Η στροφή προς τον πρωτογενή τομέα ίσως δώσει τη λύση στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. με τη βοήθεια και τα επιστημονικά δεδομένα ενδεχομένως να ανοίγονται καινούργιοι δρόμοι που μένει αν ανακαλυφθούν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ