Ο Άγιος Μηνάς Νεοχωρίου, στις εκδηλώσεις εορτασμού της Αρεόπολης (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της Αρεόπολης στην Ανατολική Μάνη, συμμετείχε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρίου, «Ο Άγιος Μηνάς».

Ο δήμος Ανατολικής Μάνης διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Μαρτίου όπου, οι Μανιάτες οπλαρχηγοί, με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, κήρυξαν τον πόλεμο κατά των Τούρκων και ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους.

Στις τριήμερες εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 συμμετείχε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. «Είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε το χρέος υπεράσπισης των συνόρων, της εδαφικής μας ακεραιότητας, της εθνικής μας κυριαρχίας έναντι πάντων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Η έναρξη του ένοπλου αγώνα το 1821
Το 1819 φτάνει στη Μάνη ο Χριστόφορος Περραιβός – απεσταλμένος της Φιλικής Εταιρείας, μεταφέροντας το μήνυμα της Επανάστασης. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα φέρνει σε επαφή τις τρεις ισχυρότερες ηγεμονικές οικογένειες της Μάνης ,που ομονοούν για την έναρξη του Αγώνα.
Την 1 Οκτωβρίου του 1819 στις Κιτριές της Έξω Μάνης υπογράφεται επίσημα η συμφωνία ενός γενικού πολέμου κατά των Τούρκων από τους αρχηγούς των Μανιατών, οικογένεια Μαυρομιχάλη και οικογένεια Τρουπάκη.Στις αρχές Μαρτίου του 1821 η Μάνη βρίσκεται σε πολεμικό συναγερμό.
Στη δυτική Μάνη, έδρα του Μπέη, όπου οι Τούρκοι μπορούν ευκολότερα να πληροφορηθούν τα συμβαίνοντα, επικρατεί μια φαινομενική ησυχία.
Στην περιοχή του Ταινάρου και της Ανατολικής Μάνης έχει αρχίσει η πολεμική προπαρασκευή. Συγκροτούνται στρατιωτικά σώματα από τους καπεταναίους οι οποίοι περιφέρονται στα χωριά και στρατολογούν όσους έχουν τη δυνατότητα να φέρουν όπλα.
Στην έξω Μάνη φιλοξενούνται μυστικά ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας και βρίσκονται όλοι σε κατάσταση αναμονής.
Οι μεταξύ των Μανιατών συνεννοήσεις και η από κοινού απόφασή τους για την κήρυξη του πολέμου κατά των Τούρκων τεκμηριώνεται ιστορικά από την αλληλογραφία του Μπέη της Μάνης Πέτρου Μαυρομιχάλη με την οικογένεια Γρηγοράκη, τη σύγκληση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων στις 15 Μαρτίου στο Μαραθονήσι (Γύθειο) και τις μαρτυρίες του Φιλήμωνα και Γενναίου Κολοκοτρώνη.
Στις 17 Μαρτίου του 1821 συγκεντρώνονται στην Αρεόπολη οι καπεταναίοι της Μάνης και κηρύσσουν τον πόλεμο κατά των Τούρκων.
Μετά τη δοξολογία, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, στη μικρή πλατεία στη θέση Κοτρώνι, υψώνεται για πρώτη φορά η επαναστατική σημαία.

Δείτε στο 27.15 το χορευτικό του Αγίου Μηνά να παρευλαύνει στην Αρεόπολη:

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια