Αισιόδοξο σενάριο για δημοπράτηση του αεροδρομίου έως το τέλος του 2020

Για το τέλος του έτους προγραμματίζεται η δημοπράτηση, εφόσον εγκριθεί η ένταξη – συγχρηματοδότηση, των έργων βελτίωσης και αναβάθμισης στο αεροδρόμιο Χίου και η έναρξη των εργασιών τον Ιούνιο του 2021, με αναμενόμενο διάστημα υλοποίησης τους 32 μήνες.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Χίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων.

Ως προς τις μελέτες, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020, ο κ. Μιχαηλίδης, από την απάντηση προκύπτει, αφενός, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που αφορούν τις εγκρίσεις της τροποποιημένης περιβαλλοντικής μελέτης και κάποιων οριστικών μελετών που αφορούν τα έργα στον αεροδιάδρομο. Αφετέρου, καταγράφονται εκκρεμότητες που αφορούν την κατάθεση της οριστικής μελέτης για τον υποσταθμό φωτοσήμανσης και την έγκριση της μελέτης σκοπιμότητας του όλου έργου αναβάθμισης.

Ως προς την χρηματοδότηση, η απάντηση αναφέρει ότι υποβλήθηκε αίτημα συγχρηματοδότησης του έργου (μόλις) στις 21 Αυγούστου 2020 προς την διαχειριστική αρχή του σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ. Όμως, δεν προσδιορίζεται από το Υπουργείο ποιο είναι το ύψος του αιτούμενου προϋπολογισμού – το οποίο, όπως   προκύπτει από άλλα σημεία της απάντησης, υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια – ενώ ταυτόχρονα η απάντηση της αρχής, η οποία αναμένονταν στα τέλη Οκτωβρίου, δεν έχει ακόμα δοθεί.

Σε δήλωσή του ο κ. Μιχαηλίδης τονίζει ότι «θα παρακολουθούμε στενά όλα τα προαναφερθέντα εκκρεμή και ανοιχτά ζητήματα του φακέλου, καθώς και το βασικό χρονοδιάγραμμα που θέτει το Υπουργείο για την έναρξη των εργασιών. Αυτονόητα θεωρούμε ότι αυτός ο έλεγχος θα γίνει και από την τοπική κοινωνία και τους φορείς του νησιού».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια