Αναμένει έγκριση το τετραθέσιο δημοτικό Λαγκάδας – Συκιάδας

Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από μια δεκαετία για να επικρατήσει η ωριμότητα στη Συκιάδα και τη Λαγκάδα και να καταλήξουν στο ότι πρέπει να συνενωθεί το δημοτικό τους.

Προφανώς όμως κι επειδή το πάθημα δεν γίνεται μάθημα, χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη για να συμφωνήσουν στη λειτουργία δημοτικού στο ένα χωριό και του νηπιαγωγείου στο άλλο έτσι ώστε και τα σχολεία να διατηρηθούν και να λειτουργούν απρόσκοπτα χωρίς μεσοβέζικες λύσεις εκ περιτροπής και εναλλασσόμενων εδρών που διακυβεύουν το ίδιο το μέλλον του σχολείου ανάλογα με την κρίση του εκάστοτε προϊστάμενου ή υπουργού Παιδείας.

Όπως συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου 2017, μετά από 7 χρόνια το αίτημα των γονέων για συγχώνευση των δυο σχολείων το αποδέχθηκαν οι τοπικές κοινότητες κατά πλειοψηφία της Συκιάδας ομόφωνα της Λαγκάδας καθώς και οι εκπαιδευτικοί. Το ζητούμενο όμως είναι να αλλάζει η έδρα ανά δυο χρόνια, κάτι το οποίο δεν είναι νομικά θεσμοθετημένο.

Όπως είπε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αριστείδης Κελεπερτζής, με μαθητική ακρίβεια τα δυο σχολεία αν παραμείνουν ως έχουν θα οδηγηθούν σε μαρασμό, θα μετατραπούν σε μονοθέσια. «Μετά από 7 χρόνια επικράτησαν οι ψυχραιμότερες φωνές αλλιώς τα σχολεία θα οδηγούνταν σε μονοθέσια.

Ο στόχος είναι να μειωθεί η αστυφιλία και η διαρροή μαθητών από τα χωριά στην πόλη» είπε χαρακτηριστικά και δεσμεύθηκε πως ακόμη κι αν το υπουργείο απορρίψει τη συγχώνευση των σχολείων, τα δύο σχολεία θα λειτουργήσουν ως ενιαίο 3θέσιο δημοτικό με δική του ευθύνη, ενώ αναφορικά με την έδρα χωρίς να απαντήσει επαρκώς αν νομιμοποιείται η αλλαγή της ανά διετία, δήλωσε πως «η αλλαγή έδρας είναι θέμα της πρωτοβάθμιας».

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου διαφοροποιήθηκε ως προς την αρχική εισήγηση ζητώντας και υπερθεματίζοντας για τη δημιουργία 4θέσιου σχολείου με το σκεπτικό ότι το ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου θα είναι περισσότερο εμπλουτισμένο.

Φωτό αρχείου

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια