Ανασαίνει η ΔΕΥΑΧ – Χαλαρώνει η θηλιά με την υπογραφή της ΚΥΑ

Υπεγράφη, αφού χρειάστηκε να περάσει από σαράντα κύματα, η περίφημη κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία ρυθμίζονται τα δάνεια της ΔΕΥΑΧ και παίρνει ανάσα η επιχείρηση, που είχε φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, η ΚΥΑ υπεγράφη σήμερα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η υπογραφή της ΚΥΑ είχε εξελιχθεί σε μείζονα υπόθεση για τον κ. Βουρνού και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ κ. Απόστολο Τζιώτη, αφού αφορούσε κυριολεκτικά την επιβίωση της εταιρείας, κυρίως μετά την πρόσφατη κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού της, πράξη η οποία έθετε σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 80 του Νόμου 4316/14 ρυθμίζονται οι οφειλές ΔΕΥΑ που είχαν συνάψει δάνειο με την Εθνική τράπεζα της Ελλάδας, με την ΔΕΥΑΝ Χίου να είναι ανάμεσα σε αυτές.

Η σχετική ΚΥΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να μπορέσουν να ρυθμιστούν οι οφειλές και να αποδεσμευτεί ο ΑΦΜ της εταιρείας.

Με την παραπάνω εξέλιξη, η ΔΕΥΑΝΧ θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές της και να αποκαταστήσει τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό της σε ό,τι αφορά το σύνολο των αρμοδιοτήτων και των λειτουργιών της.

Στην ανακοίνωσή του ο δήμος Χίου επισημαίνει ότι «για το παραπάνω αποτέλεσμα, η συμβολή τόσο του υφυπουργού Τέρενς Κουίκ, όσο και του  βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, αλλά και του βουλευτή Νότη Μηταράκη, ο οποίος άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα, υπήρξαν σημαντικές».