Ανασυντάσσεται η πόλη και ετοιμάζονται τα Ταμπάκικα

Ευρύτατες «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τα συνεργεία του δήμου Χίου σε όλους τους χώρους συγκέντρωσης ή προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών, ενώ με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζονται οι εγκαταστάσεις καταγραφής στο πρώην βυρσοδεψείο Ζαφειράκη, στα Ταμπάκικα.

Μέσα στο σαββατοκύριακο ξηλώθηκαν πολλές εγκαταστάσεις από τον καταυλισμό Μερσινιδίου (χημικές τουαλέτες κ.λπ.) και μεταφέρθηκαν στον δημοτικό κήπο, ενώ πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού σε όλη την πόλη.

Τώρα, πλέον και με το δεδομένο του μικρού αριθμού προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται πάνω στη Χίο, λόγω των μειωμένων αφίξεων, οι μόνοι «ενεργοί» χώροι είναι στο λιμεναρχείο για την πρώτη καταγραφή, το ΔΗΠΕΘΕ, όπου γίνεται η καταγραφή από τις αστυνομικές αρχές και ο δημοτικός κήπος, για προσωρινή διαμονή.

Το κλειστό γυμναστήριο, καθώς και το Βούρειο έχουν απελευθερωθεί και σύντομα – εντός της εβδομάδος – θα αποδοθούν για τις αθλητικές δραστηριότητες, εκτός κι αν προκύψουν και πάλι έκτακτες συνθήκες (αυξημένες ροές και κακοκαιρία).

tampakika028

Σε δύο μέρες έτοιμα τα Ταμπάκικα

Κανονικά προχωρούν οι εργασίες διαμόρφωσης του πρώην βυρσοδεψείου Ζαφειράκη, στα Ταμπάκικα και όπως εκτιμά ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Γιώργος Καραμανής, το αργότερο έως Τετάρτη ή Πέμπτη θα μπορεί να γίνεται εκεί η καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η εγκατάσταση δικτύου internet, ενώ η ηλεκτροδότηση του χώρου θα γίνεται σε πρώτη φάση με γεννήτριες. Προβληματισμός υπάρχει για την είσοδο στις εγκαταστάσεις, αν δηλαδή θα γίνεται από τον κεντρικό δρόμο, κάτι που περικλείει κινδύνους ή από άλλο σημείο μέσα από το παρακείμενο πάρκινγκ. Ωστόσο και αυτό το θέμα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει την Τρίτη και θα προχωρήσουν οι αναγκαίες εργασίες.

metanstes_kipos8

Προβληματισμός για τον δημοτικό κήπο

Η δήλωση της επιτροπής αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες «Λάθρα;» και εθελοντών του δημοτικού κήπου για αποχώρηση από την διαχείριση του χώρου δημιουργεί ένα σοβαρό κενό, καθότι στην παρούσα φάση ο δημοτικός κήπος είναι το μοναδικό σημείο – μετά το κλείσιμο του καταυλισμού Μερσινιδίου – όπου μπορούν οργανωμένα να παραμείνουν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες.

Στον δημοτικό κήπο παραμένουν, ωστόσο, εθελοντές για προσφορά υπηρεσιών, χωρίς – όμως – να έχουν την δυνατότητα ανάληψης της διαχείρισης του χώρου συνολικά. Επίσης, είναι αρκετοί εκείνοι που δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, χωρίς – όμως – να λύνεται έτσι το πρόβλημα.

metanstes_kipos7

Θα αναλάβει η ύπατη αρμοστεία πρωτοβουλίες;

Η ύπατη αρμοστεία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ, που έχει υποστηρικτικά δραστηριότητα στον δημοτικό κήπο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσλάβει προσωπικό, το οποίο θα διαθέσει στον δήμο Χίου, για την διαχείριση του δημοτικού κήπου.

Όμως, όλα είναι ακόμα ρευστά και η οποιαδήποτε εξέλιξη θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και την οξύτητα του προβλήματος κατά τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι μείζονος σημασίας να υπάρχει από τις τοπικές αρχές διαθέσιμο προς άμεση ενεργοποίηση ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μην παρουσιασθούν πάλι τα απαράδεκτα φαινόμενα της προηγούμενης εβδομάδος, όταν άνθρωποι έτρεχαν υπό βροχήν απελπισμένοι για να βρουν ένα χώρο να μην βραχούν και πολύ περισσότερο για να διανυκτερεύσουν.

metanastes_kipos5metanstes_kipos6