Ανήθικες συναλλαγές για επαναπροώθηση προσφύγων καταγγέλλουν οι ευρωβουλευτές Αρβανίτης και Κούλογλου

Πρόσφυγες για την απώθηση προσφύγων με αντάλλαγμα την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ.κ. Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου, οι οποίοι στην ανακοίνωσή τους παραθέτουν την απάντηση της Ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων κας Ίλβα Γιόχανσον.

Αναλυτικά, οι δύο ευρωβουλευτές αναφέρουν, σήμερα Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, τα ακόλουθα:

Μόνο λήξαν δεν θεωρείται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα των καταγγελλόμενων επαναπροωθήσεων στα σύνορα της Ε.Ε. Σε μια ακόμη απάντησή της που εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση, η κα Ίλβα Γιόχανσον, εκφράζει «βαθιά ανησυχία» και καλεί «όλα τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη να διερευνήσουν πλήρως και αξιόπιστα τους ισχυρισμούς».

Απαντώντας στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία & της ευρωομάδας της Αριστεράς/The Left Στέλιο Κούλογλου και Κώστα Αρβανίτη η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων αποφεύγει να επικαλεστεί τις εξηγήσεις που έχει παράσχει μέχρι σήμερα η Αθήνα για τον ωκεανό καταγγελιών, ακόμη και από εγνωσμένου κύρους διεθνείς οργανισμούς, για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, και επαναλαμβάνει τη σταθερή θέση πως ο σεβασμός και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην επικράτειά των κρατών μελών συμπεριλαμβάνει και σε καμία περίπτωση δεν εξαιρεί όσα συμβαίνουν στα εξωτερικά σύνορα των κρατών – μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έμμεσα απορρίπτει τις -έως τώρα- έωλες εξηγήσεις Μηταράκη και τον αφήνει έκθετο, καθώς αναφερόμενη στις καταγγελίες για pushbacks υποστηρίζει πως τις «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη».

Η επιτροπή αφήνει να εννοηθεί πως εξακολουθεί να είναι ζητούμενο να διασφαλιστεί «ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης που έχουν διαμορφωθεί είναι αποτελεσματικοί και διαθέτουν τα αναγκαία μέσα για τη διερεύνηση και την παρακολούθηση κάθε ισχυρισμού». Γι΄ αυτό και δηλώνεται εμφατικά πως «η επιτροπή θα παραμείνει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές».

Αξίζει να σημειωθεί πως αναφερόμενη στα καταγγελλόμενα περιστατικά κάνει λόγο όχι μόνο για επαναπροωθήσεις, αλλά και για εκθέσεις και ισχυρισμούς περί «κακομεταχείρισης».

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα των δύο ευρωβουλευτών περί τυχόν εμπλοκής της Frontex σε καταγγελλόμενα περιστατικά χρησιμοποίησης προσφύγων από τις ελληνικές αρχές για την απώθηση προσφύγων με αντάλλαγμα παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων, η κα Γιόχανσον παραπέμπει ρητά στον ίδιο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, από τον οποίο και έχει ήδη ζητήσει απαντήσεις.

Για πολλοστή φορά η Ευρωπαία επίτροπος στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση μήνυμα συμμόρφωσης με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου: «Η επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να εξασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις του δικαίου της Ε.Ε., στις οποίες περιλαμβάνονται εκείνες που διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Η απάντηση Γιόχανσον, παρά τις διπλωματικές συμβάσεις που η επίτροπος είναι υποχρεωμένη να τηρήσει, αφήνει έκθετους Μητσοτάκη – Μηταράκη, σε μια ακόμη ένδειξη πως η όποια ανοχή της ευρωπαϊκής ηγεσίας σε παράνομες πρακτικές στα σύνορα της Ε.Ε., στην οποία ξεκάθαρα είχε ποντάρει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει πια.

Την ίδια ώρα που η σκληρή πραγματικότητα αναδεικνύεται ακόμη και μέσα από τις προσεκτικές διατυπώσεις Γιοχάνσον, οι ακροδεξιάς κοπής πρακτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό εκθέτουν τη χώρα μας όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, τώρα που ο ίδιος ο ΟΗΕ, από τα χείλη του ειδικού του εισηγητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, καταγγέλλει ανοιχτά πως στη χώρα εφαρμόζεται ντε φάκτο η πολιτική των επαναπροωθήσεων. Τι έχουν άραγε να πουν τώρα αυτοί που πριν από λίγους μήνες βράβευαν τον παραιτηθέντα πλέον διευθυντή της Frontex για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού;

Μήπως θα καταγγείλουν και τα Ηνωμένα Έθνη ως κάποια σκοτεινή ΜΚΟ ή τον ειδικό εισηγητή ως κάποιον αλληλέγγυο με ύποπτους δεσμούς;

Το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, με υποχρεωτική αναλογική μετεγκατάσταση σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όχι με την ψευδεπίγραφη αλληλεγγύη που αποφάσισε πριν από λίγες μέρες το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια νεκρανάστασης της βαλτωμένης εδώ και μήνες διαδικασίας για την υιοθέτηση του διαβόητου νέου συμφώνου για το άσυλο και τη μετανάστευση. Μια ψεύτικη αλληλεγγύη, αντίθετη με τα συμφέροντα της χώρας μας καθώς θα τη μετατρέψει σε offshore «φυλακή προσφύγων» για λογαριασμό εκείνων των κρατών-μελών που θα αρνούνται μετεγκατάσταση στο εσωτερικό τους.

Η πολιτική Μητσοτάκη – Μηταράκη, το μόνο που πετυχαίνει είναι να εκθέτει κάθε μέρα και περισσότερο τη χώρα μας, στο προσφυγικό, με τον ίδιο τρόπο που την εκθέτουν σοβαρά στα θέματα σεβασμού στο κράτος δικαίου. Το τελευταίο που έχει ανάγκη η Ελλάδα αυτήν την δύσκολη στιγμή είναι μια άθλια πολιτική που στα μάτια των συμμάχων κινδυνεύουμε να εξισώνει τη χώρα μας με τους επικίνδυνους καιροσκοπισμούς Ερντογάν, που, σε τελική ανάλυση, είναι και το μεγάλο σοβαρό πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να απαντά στις χυδαιότητες Ερντογάν και την εργαλειοποίηση των προσφύγων που κατά καιρούς επιχειρεί με καιροσκοπισμούς που αφήνουν τη χώρα μας έκθετη, ούτε στις ηχηρές προειδοποιήσεις της Κομισιόν με επικίνδυνα υπουργικά φληναφήματα από τηλεοράσεως πως «Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι Βρυξέλλες».

Η χώρα έχει ανάγκη μια πολιτική που σέβεται το διεθνές δίκαιο, πείθει τους συμμάχους μας και αναδεικνύει τον πραγματικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς της σε βάρος της χώρας μας.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια ακροδεξιά πολιτική στο προσφυγικό με πρακτικές που αμφισβητείται διεθνώς η νομιμότητά τους και εκθέτουν τη χώρα μας στη διεθνή κοινή γνώμη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Τώρα, που το παραλήρημα Ερντογάν κορυφώνεται, περισσότερο παρά ποτέ.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια