Άνοιξε η διαδικασία υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Europa Nostra 2016

Στην φωτογραφία το κτίριο «Αντουάνικο» στον Κάμπο της Χίου, για το οποίο βραβεύθηκαν οι αρχιτέκτονες κ. Μανώλης Βουρνούς και κα Κατερίνα Μανωλιάδη

Τα βραβεία Europa Nostra, εγκαινιάστηκαν το 2002 και αποτελούν το πλέον περίοπτο βραβείο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε χρόνο, τιμά τα σημαντικότερα επιτεύγματα στον τομέα αυτό από όλη την Ευρώπη.

Αναγνωρίζει την αριστεία και την αφοσίωση αρχιτεκτόνων, βιοτεχνών, εμπειρογνωμόνων, εθελοντών, σχολείων, τοπικών κοινοτήτων, άλλων κατόχων στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των μέσων ενημέρωσης. Με τον τρόπο αυτό προωθεί τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Κάθε χρόνο, το βραβείο τιμά έως και 30 σημαντικές πρωτοβουλίες και έργα πολιτιστικής κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη σε τέσσερις κατηγορίες. Έως επτά πρωτοβουλίες επιλέγονται για την απονομή του Μεγάλου Βραβείου και, φέτος, θα λάβουν 10.000 ευρώ έκαστη. Μια θα λάβει το Βραβείο Προτίμησης του Κοινού.

Οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις επιλέξιμες χώρες για το βραβείο της ΕΕ συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Το 2015 η χώρα μας κατέκτησε τρία βραβεία για έργα στην Σύρο, την Κρήτη και την Χίο.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν έως και την 1η Οκτωβρίου, εδώ.

ΠΗΓΗ: TORNOSNEWS.GR