Το «Αντουάνικο» αποκαλύπτει την απαράμιλλη ομορφιά του

Παρουσία του οικουμενικού πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο τα αποκαλυπτήρια του φημισμένου πλέον αρχοντικού του Κάμπου «Αντουάνικου», αλλά και η βράβευση δια χειρός του ιδίου, των αρχιτεκτόνων κ. Μανώλη Βουρνού και κας Κατερίνας Μανωλιάδη, που έβαλαν την υπογραφή τους στο έργο.

prokopiou

Χτισμένο το 1892 στην σημερινή του μορφή το αρχοντικό πέρασε πριν λίγα χρόνια στην ιδιοκτησία του ζεύγους Γιώργου και Αλεξάνδρας Προκοπίου (φωτό άνω), οι οποίοι και αποφάσισαν την αναστήλωση.

manoliadou

«Μέριμνα μας ήταν να διατηρήσουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια του κτιρίου, καθώς και όλων του των χαρακτηριστικών», τόνισε η κα Κατερίνα Μανωλιάδου (φωτό άνω), εξηγώντας το πώς έφτασαν σε σημείο να κατασκευάσουν ειδικά εργαλεία μόνο και μόνο για να καταφέρουν να συντηρήσουν ένα τμήμα ξύλινου παραθύρου, ώστε να μην το αντικαταστήσουν εξ ολοκλήρου.

antouaniko esot

Καταφέρνοντας έτσι να πετύχουν όχι μια απλή ανακαίνιση, αλλά μια αναστήλωση μνημειακού χαρακτήρα, η οποία ξεχώρισε και τελικά απέσπασε την σημαντική πανευρωπαϊκή διάκριση της οργάνωσης “Europa Nostra”, που αναφέρεται σε ζητήματα πολιτισμού και περιβάλλοντος.

antouaniko 2

Ειδικά για αυτήν την οργάνωση αλλά και τις δράσεις που αναπτύσσει διοργανώθηκε στο «Αντουάνικο» συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης, 10 Σεπτεμβρίου 2015, παρουσία του κ. Κώστα Καρρά της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, που κατέχει από το 1976 και τη θέση του αντιπροέδρου στην Europa Nostra. Η οποία με τη σειρά της ιδρύθηκε το 1963 ως ομοσπονδία ευρωπαϊκών οργανώσεων περιβάλλοντος και κληρονομιάς και απονέμει βραβεία για την επιτυχημένη ανάδειξη χώρων φυσικής ομορφιάς και για επιστημονικές αναστηλώσεις.