Απέτυχε η αποσυμφόρηση, προσδοκούν στις εθελούσιες επιστροφές προσφύγων

Ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής για την αποσυμφόρηση των νησιών συνιστά ουσιαστικά η ενεργοποίηση του προγράμματος των εθελούσιων επιστροφών προσφύγων και μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, που άρχισε να εφαρμόζεται από την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020.

Την έναρξη του προγράμματος ανακοίνωσε την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, που δήλωσε ότι «στοχεύουμε τις επόμενες εβδομάδες να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πτήσεις των εθελοντικών επιστροφών».

Το πρόγραμμα, που αφορά 5.000 εθελούσιες επιστροφές με κίνητρο την καταβολή 2.000 ευρώ σε κάθε αιτούντα, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από αίτημα της Ελλάδας. Το πρόγραμμα είχε αποφασισθεί από τον Μάρτιο, αλλά παρέμενε ανενεργό λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού και των κλειστών συνόρων. 

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι:

– Οι 5.000 δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν αφιχθεί μέχρι τις 31.12.2019 και να βρίσκονται στην Λέρο, την Σάμο, την Λέσβο, την Κω και τη Χίο.

– Οι αιτήσεις για την πρόσθετη υποστήριξη πρέπει να κατατεθούν έως και 30 ημέρες από την ημερομηνία που επίσημα ανακοινώνεται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (27 Ιουλίου), με την πρόβλεψη της παράτασης για άλλες 30 ημέρες, εάν ακόμα ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να επιλεχθούν δεν έχει συμπληρωθεί. 

– Όσοι επιλεγούν να λάβουν την πρόσθετη οικονομική βοήθεια των 2.000 ευρώ, θα λάβουν αυτό το επίδομα και δεν θα λειτουργήσει συνδυαστικά με κάποιο άλλο.

– Δεν έχουν δικαίωμα να συμπεριληφθούν στην παροχή πρόσθετου επιδόματος, αιτούντες με εθνικότητα από ασφαλή τρίτη χώρα (Γκάνα, Σενεγάλη, Τόγκο, Γκάμπια, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αλβανία, Γεωργία, Ουκρανία, Ινδία, Αρμενία). 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια