ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0

Αρραγές το μέτωπο Βουρνού–Ρουκέτα Μυριαγκού

Αρραγές το μέτωπο Βουρνού–Ρουκέτα Μυριαγκού

Σύμπασα η παράταξη της πλειοψηφίας υπερψήφισε το πόρισμα της διαπαραταξιακής επιτροπής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, δίνοντας ταυτόχρονα το «ναι» στην δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη Χίο, θέμα που ήταν και το βασικό της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης, 18 Μαΐου 2017.

Για την παράταξη του δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού η διαδικασία απεδείχθη επιτυχές τεστ αντοχής και συνοχής, καθότι υπήρχαν όλες τις προηγούμενες ημέρες, έως και λίγο πριν την συνεδρίαση, έντονες επιφυλάξεις και φόβοι για το αν θα υπερψήφιζαν το πόρισμα όλοι οι σύμβουλοι του συνδυασμού.

simvoulio proanax_0081simvoulio proanax_0076

«Στα μαχαίρια» Λαμπρινούδης – Μυριαγκός

Μαζί με τους συμβούλους της παράταξης του κ. Βουρνού, το πόρισμα υπερψήφισε και ο κ. Βασίλης Μυριαγκός, από την παράταξη «Όλοι μαζί για τη Χίο μας», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του συνδυασμού κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη, που τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στον συνδυασμό. Προειδοποίησε δε ότι θα εξετασθεί αν θα παραμείνει στον συνδυασμό, δηλαδή ευθέως απείλησε με διαγραφή τον κ. Μυριαγκό, για να εισπράξει από τον τελευταίο τον χαρακτηρισμό του… Λουδοβίκου 14ου!

Μάλιστα, ο κ. Μυριαγκός το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα απειλώντας κι αυτός με την σειρά του τον κ. Λαμπρινούδη ότι ο ίδιος θα θέσει στον συνδυασμό θέμα διαγραφής του επικεφαλής του!

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα στην συνεδρίαση που οι κ.κ. Λαμπρινούδης και Μυριαγκός συγκρούσθηκαν, η πρώτη ήταν για την ύπαρξη του πορίσματος, όπως αναφέρουμε κατωτέρω.

simvoulio proanax_0079

Τορπιλισμός της διαδικασίας από την αρχή

Πάντως, από την έναρξη σχεδόν της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου διεφάνη η πρόθεση του κ. Λαμπρινούδη να τορπιλίσει την διαδικασία, θέτοντας θέμα ότι δεν υπάρχει πόρισμα, ότι δεν φέρει υπογραφές κ.λπ. Για να εισπράξει από τον δήμαρχο, που καλούσε – με τα πρακτικά των συνεδριάσεων της διαπαραταξιακής ανά χείρας – ένα προς ένα τα μέλη της να επιβεβαιώσουν ότι όντως συμφώνησαν και το πόρισμα υπάρχει!

Ακολούθησε και δεύτερη ανεπιτυχής προσπάθεια, επικαλούμενος την παρέλευση του προβλεπόμενου για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. πενταώρου για να εισπράξει απόφαση του συμβουλίου για παράταση της συνεδρίασης κατά μία ώρα ακόμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

simvoulio proanax_0087

«Όχι» σε προαναχωρησιακό, γενικώς, αλλά «ναι» εντός ΒΙΑΛ

Σε ό,τι αφορά δε την ψήφιση του πορίσματος και ειδικότερα το θέμα της δημιουργίας του προαναχωρησιακού, παρουσιάσθηκε το παράδοξο φαινόμενο τα μέλη της παράταξης Λαμπρινούδη που συμμετείχαν στην διαπαραταξιακή επιτροπή να καταψηφίσουν το πόρισμα, πλην του κ. Μυριαγκού, που και κάποιοι εξ αυτών είχαν ψηφίσει στην διαπαραταξιακή!

Επίσης, η ίδια η παράταξη, που καταψήφισε το πόρισμα για το προαναχωρησιακό, κατέθεσε την δική της πρόταση που προβλέπει την διερεύνηση της δημιουργίας προαναχωρησιακού, πλην – όμως – εντός της ΒΙΑΛ!

simvoulio proanax_0013

«Όχι» από Χιακή Συμπολιτεία και Λαϊκή Συσπείρωση

Απολύτως αρνητική στην δημιουργία του προαναχωρησιακού κέντρου ήταν η Χιακή Συμπολιτεία, που ψήφισε με τις κες Ερμιόνη Φρεζούλη και Δέσποινα Τσαρδάκα την δική της πρόταση, για απεγκλωβισμό των προσφύγων από το νησί και αναλογική κατανομή σε όλη τη χώρα, επισημαίνοντας – παράλληλα – ότι «αν στηθεί μια μαζική τέτοια δομή στη Χίο, αν η Χίος γίνει ένα νησί σκιάχτρο και σύμβολο του να φυλακίζονται για να πιεσθούν όσοι δικαιούνται άσυλο για να γίνει η δουλειά άλλων, αν η Χίος στιγματισθεί ως το νησί – σύμβολο στο οποίο ενταφιάστηκε το στοιχειώδες αυτό δικαίωμα με απόφαση μάλιστα των ίδιων των αιρετών της, τότε η καταστροφή στην κοινωνία, την οικονομία, τον τουρισμό θα είναι ανεπανόρθωτη».

Την δική της πρόταση ψήφισε και η Λαϊκή Συσπείρωση δια του επικεφαλής της κ. Μάρκου Σκούφαλου, που τάχθηκε κατά της δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου στη Χίο, όπως άλλωστε αναφέρεται ξεκάθαρα και στο πόρισμα που κατέθεσε στην διαπαραταξιακή και δημοσιοποίησε.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και μίλησαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και δημότες, που εξέφρασαν – στην πλειονότητά τους – την αντίθεσή τους στην δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αγωνία τους για το πρόβλημα και την ανάγκη αντιμετώπισής του.

simvoulio proanax_0032 simvoulio proanax_0003 simvoulio proanax_0005 simvoulio proanax_0012

Μοιραστείτε το:
  • rss