Αθώοι Βουρνούς, Τζιώτης, Φαφαλιός, Παπαλάνης για την φονική μπασκέτα της Δασκαλόπετρας

Ενημέρωση 15:07

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν την ομόφωνη αθωωτική απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου Χίου, σήμερα Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την φονική μπασκέτα της Δασκαλόπετρας, στον Βροντάδο της Χίου, όπου τον Αύγουστο του 2019 είχε βρει τραγικό θάνατο ένας 19χρονος που έκανε διακοπές στη Χίο με την παρέα του.

Αυτοί, ο τότε δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, οι τότε αντιδήμαρχοι κ.κ. Απόστολος Τζιώτης και Ματθαίος Φαφαλιός, καθώς και ο πρώην προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών κ. Λευτέρης Παπαλάνης αθωώθηκαν από τις κατηγορίες.

Όμως, δικαιοσύνη για τον αδικοχαμένο Σταύρο δεν αποδόθηκε ούτε πρόκειται να αποδοθεί, καθώς οι ευθύνες και οι πραγματικοί υπεύθυνοι χάνονται πίσω στον χρόνο.

Τα αδικήματά τους, οι πλημμέλειες και οι κακοτεχνίες στην κατασκευή της μπασκέτας, μεταξύ του 1985 και του 1987, έχουν παραγραφεί και όπως εύστοχα επεσήμανε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Ευστάθιος Μερκούρης «δυστυχώς, λόγω παραγραφής δεν μπορούμε να εξετάσουμε τα τότε περιστατικά και να αναζητήσουμε τους υπεύθυνους».

Το κλίμα ούτως ή άλλως και ανεξαρτήτως της απουσίας πολιτικής αγωγής, αφού οι γονείς του Σταύρου δεν παρέστησαν στο δικαστήριο, ήταν βαρύ και η τρέχουσα συγκυρία με την τραγωδία των Τεμπών βάραινε ακόμα περισσότερο, καθώς όπως επισημάνθηκε από το δικαστήριο δεν μπορεί για ένα ανθρώπινο λάθος να μην υπάρχει τρόπος επανόρθωσης πριν συμβεί το μοιραίο.

Το δικαστήριο με την απόφασή του έκρινε ότι η αποκόλληση τη μπασκέτας οφείλετο σε αστοχία των υλικών και σε πλημμελή κατασκευή της βάσης κατά την δεκαετία του 1980 και οι κατηγορούμενοι ήταν αδύνατο λογικά και τεχνικά να διαγνώσουν την αμέλεια και την κακοτεχνία και να την διορθώσουν.

Σε αυτή την λογική και κατεύθυνση ότι επρόκειτο για κατασκευαστικό λάθος και το οποίο ήταν αδύνατο να εντοπισθεί από τους κατηγορούμενους είχαν κινηθεί νωρίτερα και οι μαρτυρικές καταθέσεις δύο πολιτικών μηχανικών που εξετάσθηκαν από το δικαστήριο.

Την απαλλαγή των κατηγορουμένων είχε ζητήσει νωρίτερα και ο εισαγγελέας της έδρας κ. Λεωνίδας Μπουτσιαβάρας.

Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο κ. Ευστάθιος Μερκούρης και δικαστές οι κες Μαρία Τσαούση και Θάλεια Παπασημακοπούλου.

Συνήγοροι υπεράσπισης ήταν η κα Χριστίνα Γαλάτουλα και ο κ. Χρήστος Σπηλιόπουλος (για τον κ. Βουρνού), η κα Μαρία Γιαννάρα (για τον κ. Παπαλάνη), η κα Γραμματική Αλοιμόνου (για τον κ. Τζιώτη) και η κα Δέσποινα Ψώρα (για τον κ. Φαφαλιό).

Να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη άρχισε χθες Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023, αλλά λόγω παρέλευσης του ωραρίου συνεχίσθηκε σήμερα Παρασκευή.

Ενημέρωση 14:33

Ομόφωνα αθώους κήρυξε τους τέσσερις κατηγορούμενους για το τραγικό δυστύχημα του 2019 στην Δασκαλόπετρα Βροντάδου της Χίου το τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου, σήμερα Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023.

Στο τραγικό περιστατικό είχε χάσει την ζωή του ο 19χρονος Δ.Σ. όταν η μπασκέτα αποκολλήθηκε από το έδαφος και τον καταπλάκωσε προκαλώντας του θανατηφόρο κτυπημα στο κεφάλι το βράδυ της 4ης Αυγούστου 2019.

Κατηγορούμενοι σήμερα ήταν ο τότε δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, οι τότε αντιδήμαρχοι κ.κ. Απόστολος Τζιώτης (τεχνικών υπηρεσιών) και Ματθαίος Φαφαλιός (Ομηρούπολης), καθώς και ο πρώην προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών κ. Λευτέρης Παπαλάνης.

Την απαλλαγή των κατηγορουμένων είχε ζητήσει προηγουμένως και ο εισαγγελέας της έδρας.

Σχόλια