Αυτά πρέπει να κάνετε για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων από φόλα

Οδηγίες προς τους κυνηγούς για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν νέα κρούσματα δηλητηριάσεων από φόλες, δίνει με ανακοίνωση του ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου, ύστερα από σχετική ενημέρωση και με τη Δασική Υπηρεσία.

  1. Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί την ύπαρξη κάποιου ύποπτου σκευάσματος στην περιοχή που κυνηγάει ειδοποιεί αμέσως την Δασική Υπηρεσία ώστε να γίνει περισυλλογή του δολώματος όπως προβλέπει ο νόμος και να μεταφερθεί με ασφάλεια για ανάλυση.
  2. Σε καμία περίπτωση κανένας κυνηγός δεν συλλέγει μόνος του περίεργο σκεύασμα (Φόλα).
  3. Σε περίπτωση που κάποιο σκυλί καταναλώσει δηλητηριασμένο δόλωμα και μετά τις ενέργειες που γίνονται και είναι γνωστές σε όλους (Χορήγηση εμετικών σκευασμάτων και ατροπίνης) και εφόσον ο σκύλος ζει τον μεταφέρουμε το γρηγορότερο δυνατόν σε κτηνίατρο και παραμένει στο χώρο κάποιος από την παρέα του κυνηγού ώστε να ειδοποιηθεί η Διεύθυνση Δασών Χίου για την συλλογή υπολειμμάτων του δολώματος και καταγραφή της τοποθεσίας του συμβάντος.
  4. Σε περίπτωση που ο σκύλος καταλήξει επιτόπου καλούμε και πάλι την Δασική Υπηρεσία Χίου για την μεταφορά του ζώου με ασφάλεια στην Κτηνιατρική Υπηρεσία ή το Δασαρχείο ώστε να γίνει όλη η διαδικασία που προβλέπετε από της αρμόδιες αρχές.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε ζώο που έχει καταλήξει στον κυνηγότοπο διότι κινδυνεύουν από αυτό άλλα είδη της άγριας πανίδας (αρπαχτικά).
  6. Παρέχουμε στη Διεύθυνση δασών κάθε πληροφορία σχετικά με το περιστατικό.
  7. Σκυλιά που έχουν καταλήξει οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να δηλώσουν τον θάνατο στο κτηνίατρο ώστε να γίνει διαγραφή του microchipαπό την βάση δεδομένων. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στο Δήμο. Παράληψη αυτής της διαδικασίας επιφέρει στους ιδιοκτήτες Διοικητικά Πρόστιμα.
  8. Επίσης σκυλιά τα οποία έχουν δηλητηριαστεί και έχουν ζήσει θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να ενημερώνουν την Διεύθυνση Δασών ώστε να γίνεται καταγραφή του συμβάντος και της τοποθεσίας διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τις διωκτικές αρχές.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια