Χαστούκι στην κυβέρνηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα push back στο Αιγαίο

Να θέσουν τέλος στις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία καλεί τις ελληνικές αρχές η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Ζητά δε από αυτές να διασφαλίσουν ότι διεξάγονται ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες για τις υπόψη καταγγελίες.

Στις αιτιάσεις αυτές τρεις υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου και Ναυτιλίας απαντούν ότι οι ενέργειες των ελληνικών αρχών είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Σε επιστολή που απέστειλε η κα Μιγιάτοβιτς στους τρεις υπουργούς, εκφράζει την ανησυχία της «για την αύξηση των αναφερόμενων περιστατικών», για την επίσημη αντίδραση των ελληνικών αρχών «που συχνά απλώς απορρίπτουν ισχυρισμούς για παράνομες επαναπροωθήσεις, παρά το τεράστιο πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια».

Χαρακτηρίζει, επίσης, ως μεγάλη πηγή ανησυχίας τις κακές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ενώ αναφερόμενη στα υπό κατασκευή κλειστά κέντρα εκφράζει την ανησυχία της ότι η λειτουργία τους ως κλειστά κέντρα «θα οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμη στέρηση της ελευθερίας τους».

Τι δήλωσε στο Reuters για τον τραγικό περιστατικό του 28χρονου Σομαλού

Η κα Μιγιάτοβιτς, για τις συνθήκες διαβίωσης στα ΚΥΤ και μιλώντας στο Reuters, αναφέρθηκε στην περίπτωση του 28χρονου Σομαλού στο νησί της Χίου την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος είχε πεθάνει από πνευμονική πάθηση και το σώμα του οποίου σημαδεύτηκε από ύποπτα τσιμπήματα αρουραίων.

«Αποτελεί τραγική απεικόνιση των φρικτών συνθηκών στις οποίες ζουν χιλιάδες άνθρωποι εδώ και χρόνια στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου», δήλωσε η επίτροπος.

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη – Πλακιωτάκη – Μηταράκη

«Οι ισχυρισμοί κατά της Ελλάδας δεν έχουν σχέση με τις αρχές λειτουργίας των ελληνικών αρχών. Οι ελληνικές αρχές έχουν σώσει χιλιάδες ζωές από το 2015 και συνεχίζουν να σώζουν ζωές στο Αιγαίο»,  απαντούν στην κα Μιγιάτοβιτς με κοινή τους επιστολή οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Διαψεύδουν τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων και σημειώνουν ότι οι ελληνικές αρχές λειτουργούν σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως προβλέπονται από την UNCLOS, την διεθνή σύμβαση για την ασφάλεια της ζωής στην θάλασσα, την διεθνή σύμβαση για την θαλάσσια αναζήτηση και διάσωση αλλά και σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού 656/2014.

Υπενθυμίζουν ότι αποδεικνύεται με τεκμηριωμένα στοιχεία η συμβολή των τουρκικών αρχών στην ξαφνική και οργανωμένη προσπάθεια χιλιάδων ατόμων να εισέλθουν παράνομα στην ελληνική και ευρωπαϊκή επικράτεια στις αρχές του 2020 και ότι αυτή η ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα και την Ε.Ε. αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τις ελληνικές αρχές.

«Σε αντίθεση με αυτούς τους ισχυρισμούς, οφείλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα, την αμετάβλητη ανθρωπιστική δέσμευση των ελληνικών αρχών που είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση χιλιάδων ζωών μεταναστών, από το 2015», καταλήγουν οι τρεις υπουργοί.

Με πληροφορίες από LEFT.GR

Σχόλια