Χωρίς αναφορά σε πυροβολισμούς η ανακοίνωση του Λ.Σ. για τον τραυματία

Ουδεμία αναφορά γίνεται από το Λιμενικό Σώμα για το πώς τραυματίσθηκε ένας 28χρονος (κι όχι 25χρονος που ανέφεραν οι αρχικές πληροφορίες μας), που επέβαινε με ακόμα έναν 23χρονο σε ταχύπλοο και το οποίο καταδιώχθηκε περί τις 02:00 σήμερα Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, στην θαλάσσια περιοχή της Παναγίας Οινουσσών.

Στη επίσημη ανακοίνωση του Λ.Σ. αναφέρεται απλά ότι ο 28χρονος τραυματίσθηκε στην ωμοπλάτη, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χίου, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι μετά από ρίψεις πυροβολισμών από τους λιμενικούς ο 28χρονος φέρεται να τραυματίσθηκε από θραύσματα, που προήρχοντο από το πολυεστερικό σκάφος.

Κατά το περιστατικό αυτό από το ταχύπλοο αποβιβάσθηκαν στην ακτή 19 πρόσφυγες – μετανάστες, που μεταφέρθηκαν στην ΒΙΑΛ, ενώ οι δύο (23χρονος και 28χρονος) κατηγορούνται για διακίνηση.

Η ανακοίνωση του Λ.Σ. έχει ως εξής:

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κατόπιν ενημέρωσης από στρατιωτικό παρατηρητήριο, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ, ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος να αποβιβάζει 19 αλλοδαπούς, πλησίον της ακτής βόρεια της νήσου Παναγιάς Οινουσών.

Στη θέα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ, το ταχύπλοο με χειριστές δύο άτομα, άρχισε να πλέει προς τις έναντι τουρκικές ακτές. Ακολούθησε καταδίωξη από δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ, κατά την οποία το Τ/Χ δεν ανταποκρίθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα των περιπολικών και ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, με σκοπό τη διαφυγή της σύλληψης. Τελικά, το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ ακινητοποίησε το ταχύπλοο και τους δύο αλλοδαπούς χειριστές του, ηλικίας 23 και 28 ετών. Ο 28χρονος τραυματίστηκε ελαφρά στην ωμοπλάτη και μεταφέρθηκε από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου “Σκυλίτσειο”, για την παροχή των πρώτων βοηθειών, απ΄ όπου και εξήλθε.

Από το κεντρικό λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί, για παράβαση του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 “Διακίνηση παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, στερούμενων νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων”, καθώς και του Ν. 3386/2005 “παράνομη είσοδος στην ελληνική επικράτεια”. Οι 19 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στην κλειστή ελεγχόμενη δομή της Χίου, ενώ τα ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε.