Δασικοί χάρτες στο γόνατο δια χειρός Μπέλλα – Χωράφια, σπίτια, αλώνια δασικά – Κραυγαλέες περιπτώσεις και φωτό

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ 

Εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν όσους επιχειρήσουν να αναζητήσουν την ιδιοκτησία τους στους δασικούς χάρτες της Χίου, που αναρτήθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 και ήδη έχουν αρχίσει να προκαλούν τριγμούς, που σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. Κρήτη) εξελίσσονται ακόμα και σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στο προηγούμενο και πρώτο σχετικό δημοσίευμά μας, υπό τον τίτλο «Αρχίζει ο… πόλεμος των δασικών χαρτών, η Χίος θυμίζει… Αμαζόνιο», επιχειρήσαμε μια πρώτη προσέγγιση του θέματος, χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες και συστηματική έρευνα των χαρτών.

Σήμερα, μετά από μια πιο συστηματική έρευνα των χαρτών, στην γεωγραφική περιφέρεια που γνωρίζουμε καλά (τοπικής κοινότητας Αγίου Γάλακτος), είμαστε σε θέση να αναδείξουμε με συγκεκριμένα στοιχεία και φωτογραφικό υλικό όχι απλά αστοχίες και αβλεψίες της μελέτης και της δασικής υπηρεσίας Χίου, αλλά ολοφάνερη διαστρέβλωση δεδομένων.

Πρόκειται για την παρουσίαση χαρακτηριστικών περιπτώσεων που περιλαμβάνουν σπίτια, οικόπεδα, αλώνια, ελαιοχώραφα, όλα τους με χαρακτηρισμούς από χορτολιβαδικά έως δασικά, ορισμένα δε εξ αυτών κομμένα στη μέση, με διαφορετικό χαρακτηρισμό σε κάθε ένα από τα δύο τμήματα! (υπόμνημα χαρακτηρισμών στο τέλος).

Στο φωτογραφικό υλικό που θα παραθέσουμε παρακάτω αποτυπώνεται η σημερινή πραγματικότητα και συγκριτικά η εικόνα του χάρτη, καταδεικνύοντας ότι αυτός απέχει μίλια από την πραγματικότητα, γεγονός που δείχνει ότι όλα έγιναν με εξαιρετική προχειρότητα ή ενδεχομένως και σκοπιμότητα.

Η έρευνά μας δεν είναι εξαντλητική, απλώς εντοπίσαμε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηριστικές, αλλά όχι και μοναδικές. Ανάλογες δε ίσως και πιο κραυγαλέες είναι βέβαιον ότι υπάρχουν σε όλη τη Χίο, με έμφαση στην Βόρεια Χίο, όπου κυριαρχεί το πράσινο των χαρτών.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνά μας δεν σταματά εδώ, αλλά αντιθέτως μόλις αρχίζει και προς τούτο είμαστε στην διάθεση όλων των πολιτών, που όχι απλά θίγεται αλλά κινδυνεύει η περιουσία τους να δημευθεί από το κράτος, για να αναδείξουμε ανάλογα περιστατικά.

Αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία και πρέπει να τονισθεί είναι ότι οι συγκεκριμένοι δασικοί χάρτες κατ΄ ουδένα τρόπο μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, διαβούλευσης, υποβολής αντιρρήσεων κ.λπ. επειδή είναι κυριολεκτικά εξωπραγματικοί και απαράδεκτοι.

Το μόνο που τους αξίζει είναι να πάνε στα σκουπίδια και να επανέλθει η δασική υπηρεσία Χίου με νέους χάρτες, οι οποίοι θα σέβονται τους πολίτες, τους κόπους και το χρήμα τους, θα προσεγγίζουν την πραγματικότητα, θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Χίου, καθώς και τις περιουσίες των πολιτών, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται εκτός Ελλάδος και σχεδόν ουδεμία δυνατότητα έχουν να τις προστατεύσουν.

Φωτό από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Άη Γιάννη (αν. του Αγίου Γάλακτος)

1

Στην πάνω φωτογραφία βλέπετε ένα δίδυμο σπίτι (ταυτόχρονης κατασκευής) εκ των οποίων το μεν αριστερά στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι χαρακτηρισμένο ΑΑ (άλλης μορφής / κάλυψης) και το δεξιά ΧΑ (χορτολιβαδικό/ άλλη). Και οι δύο κατοικίες στην αυλή τους, σύριζα με τον εμπρόσθιο τοίχο, έχουν χαρακτηρισμούς το αριστερά ΑΔ (άλλη/ δασικό) και το δεξιά ΔΔ (δασικό / δασικό)

2

Στην πάνω φωτογραφία φαίνονται τα σημερινά ερείπια, στην κάτω ο χάρτης απεικονίζει τμήμα των ιδίων κτιρίων με τον χαρακτηρισμό ΧΑ

3

Στις δύο πάνω φωτογραφίες ο οικισμός από την μία άκρη έως σχεδόν την άλλη με ελεύθερα οικόπεδα – κήπους ενδιάμεσα και στην κάτω φωτογραφία το ενδιάμεσο τμήμα με χαρακτηρισμούς ΧΑ και ΔΔ (δασικό / δασικό)

4

Στην πάνω φωτογραφία τμήμα ελαιοχώραφου, κάτω από το σημείο στο οποίο καταλήγει το μονοπάτι για τον Άη Γιάννη και στην κάτω η ίδια έκταση με χαρακτηρισμό ΑΔ (άλλης μορφής / δασική σήμερα)

Περιπτώσεις από άλλα σημεία της γεωγραφικής περιφέρειας Αγίου Γάλακτος

5

Στην πάνω φωτό τμήμα χωραφιού προέκταση υφιστάμενου αμπελιού με την κάτω φωτό να το δείχνει με χαρακτηρισμό ΔΔ και επιπλέον και αναδασωτέο από την πυρκαγιά του 2014

6

Στις δύο πάνω φωτογραφίες (λήψεις και από τις δύο πλευρές) ελαιοχώραφο, το οποίο στην κάτω φωτό χαρακτηρίζεται στους δασικούς χάρτες ΑΔ (άλλης μορφής που έγινε δασική)

7

Στην πάνω φωτογραφία χωράφι με λίγες ελιές και μια αμυγδαλιά στα όρια του οικισμού, που ο χάρτης το εμφανίζει ως ΑΔ

8

Στην πάνω φωτό διακρίνεται ένα ανάποδο Γ ή 7 ως ΑΑ μέσα σε μια ευρεία έκταση χαρακτηρισμένη ως ΔΔ (γεωμετρική όαση!)

9

Στις δύο πάνω φωτογραφίες (λήψεις από διαφορετικές θέσεις) στα όρια του οικισμού Αγίου Γάλακτος διακρίνονται ελαιοχώραφα, τα οποία στον χάρτη (κάτω) χαρακτηρίζονται ΔΔ

10

Στην πάνω φωτογραφία στα όρια του οικισμού ελαιοχώραφα και στην κάτω ο χάρτης με τον χαρακτηρισμό της ίδιας έκτασης ως ΔΔ

11

Στις δύο πάνω φωτογραφίες δύο αλώνια στο μονοπάτι που οδηγεί από το Άγιο Γάλας στον Άη Γιάννη (το ένα κάτω το άλλο πάνω από το μονοπάτι) και ο χάρτης τα εμφανίζει το μεν ένα (τσιμεντένιο) ως ΑΔ και το άλλο (χωμάτινο) ως ΔΔ

12

Στην φωτογραφία που ακολουθεί το αλώνι ο χάρτης το χαρακτηρίζει στο ένα του τμήμα (δεξιά) ως ΔΔ και το άλλο (αριστερά) ως ΑΔ

Υπόμνημα χαρακτηρισμών: Στα δύο γράμματα του χαρακτηρισμού μιας έκτασης το πρώτο αφορά χαρακτηρισμό με βάση παλιές αεροφωτογραφίες (1945) και το δεύτερο σύγχρονες αεροφωτογραφίες. Συγκεκριμένα, ΑΑ (άλλης μορφής / κάλυψης, πλην δηλαδή δασικής), ΔΔ (δάσος – δασική / δάσος – δασική), ΑΔ (άλλης μορφής – κάλυψης / δασική), ΧΑ (χορτολιβαδική / άλλης μορφής).