Δεν άντεξε ο Βουρνούς, τα βάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ για την δίχρονη προσχολική αγωγή

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της κριτικής για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή φαίνεται ότι ήταν για τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού η τελευταία επίθεση που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ Χίου.

Παρά το γεγονός ότι από πέρυσι συγκεντρώνει τα πυρά των πάντων για την άρνησή του και πάντα το περνούσε… ντούκου, αυτή τη φορά αποφάσισε να απαντήσει και μάλιστα με επιστολή σε υψηλούς τόνους στην νομαρχιακή επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας για απόπειρα μετάθεσης ευθυνών.

Υποστηρίζει ότι «κανένα εμπόδιο στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής δεν φέρνει η ψήφος του δημάρχου στην επιτροπή που συνέστησε με την απόφασή του ο υπουργός Παιδείας» και προσθέτει τα ακόλουθα:

«Έχω ξεκαθαρίσει σε όλα τα επίπεδα το πασιφανές: Τα ζητήματα της παιδείας, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου παιδείας. Στην περίπτωση της δίχρονης προσχολικής αγωγής έχουμε το παράδοξο, το υπουργείο Παιδείας να έχει ψηφίσει τον νόμο με βάση τον οποίο είναι υποχρεωτική, αλλά να μην τον εφαρμόζει ζητώντας από μια επιτροπή που συνέστησε να εκφράσει την άποψή της και ακόμη και όταν αυτή η επιτροπή γνωμοδοτήσει θετικά να μην αποδέχεται την άποψη αυτή αλλά να αναζητεί και να ακολουθεί την άποψη του μειοψηφούντος.

Με ποια λογική γίνεται αυτό; Τι αναζητά το Υπουργείο με αυτή την τακτική; Μήπως, αναζητά τη μετάθεση των ευθυνών; Και από πότε με ένα τόσο παράδοξο διαδικαστικά τρόπο μετατίθεται συστηματικά η ευθύνη της εκπαιδευτικής πολιτικής, στον δήμαρχο;

Είναι σαφές ότι εφόσον καλούμαι να εκφράσω την άποψή μου, οφείλω σε αυτή, πέρα από τις προσωπικές μου αντιλήψεις, να μεταφέρω την άποψη των γονιών – δημοτών, οι οποίοι πηγαίνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία της Χίου, καθώς και τα ζητήματα που τίθενται από τα στελέχη των παιδικών σταθμών του δήμου. Στην τριμελή επιτροπή υπάρχουν άλλοι, αρμοδιότεροι, για παιδαγωγικά θέματα και θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής.

Κανένας γονιός στη Χίο, δεν αποτρέπεται από το να πάει το παιδί του στο νηπιαγωγείο αντί στον παιδικό σταθμό. Όσο για την μομφή ότι με αυτή μου την ψήφο στην επιτροπή προωθώ τα συμφέροντα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να το προσάψει κανείς σε μια δημοτική αρχή, η οποία έχει διπλασιάσει τον αριθμό τον παιδιών που πηγαίνουν σε δημοτικούς σταθμούς. Ας αφήσουμε, λοιπόν, την προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών και σε πνεύμα συνεργασίας, ας δούμε τα ζητήματα κατάματα.

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι η διαρκής και επαρκής στήριξη από την πολιτεία, τόσο των σχολειών και των νηπιαγωγείων, όσο και της φροντίδας που χρειάζονται τα βρέφη στους παιδικούς σταθμούς και εκεί θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και προς αυτή την κατεύθυνση να πιέζουμε ο κάθε ένας από την θέση που υπηρετεί».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχόλια