Ούτε σχέδιο, ούτε βούληση υπάρχει για το μεταναστευτικό, καταγγέλλει το ΚΚΕ
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την κατάσταση σε ό,τι αφορά την υποδοχή των μεταναστών στη Χίο η τομεακή επιτροπή Χίου του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι αναμένεται να χειροτερέψει τους επόμενους μήνες.
Οι υπάρχουσες υποδομές στη Χίο, τονίζει το ΚΚΕ, «για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών είναι υποτυπώδεις, έως και επικίνδυνες για τη ζωή τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες – ακόμη και μικρά παιδιά – που καταφεύγουν στη χώρα μας (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.), όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που δέχονται τα προσφυγικά κύματα, καθώς και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υποδοχής».
Αναφερόμενο το ΚΚΕ στην αντιμετώπιση του ζητήματος από την πολιτεία, τονίζει ότι «δεν υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε πολιτική βούληση επίλυσής του, αφού καθημερινά ανακοινώνονται σειρά χώρων οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και ουσιαστικά τείνουν να διαμορφώσουν αρνητικό κλίμα σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών και των οικογενειών τους».
Στις προτάσεις που διατυπώνει η τομεακή επιτροπή Χίου του ΚΚΕ αναφέρονται – μεταξύ άλλων – τα ακόλουθα:
– Nα δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, καταγραφή και διευθέτηση των πρώτων αναγκών τους.
– Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες.
– Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., χωρίς εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν.
– Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών.
– Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία) και για τους εργαζόμενους στην υγεία.
– Να απομακρυνθούν ο FRONTEX και οι άλλοι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί καταστολής μεταναστών στα σύνορα.
– Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται πολλά χρόνια και έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς (εργασία, οικογένειες κ.λπ.).