Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ ζητά το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ για τα μικρά νησιά, με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων, διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καθώς και επαναφορά τους στα νησιά που ήδη καταργήθηκαν, ζητάει με ψήφισμά του το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση, έναν μόλις μήνα πριν την εκπνοή του χρόνου, ακόμα δεν έχει δηλώσει επισήμως και με νομοθετική πρωτοβουλία την θέση της και το μόνο που υπάρχει είναι η παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ότι θα συνεχισθεί και κατά το επόμενο έτος η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές (Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λέρος και Κως).

Μετά από εισήγηση της περιφερειάρχη κας Χριστιάνας Καλογήρου, το περιφερειακό συμβούλιο κατά την συνεδρίαση της 27ης Νοεμβρίου 2018, ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα:

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά βασική προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης για τα νησιά μας.

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας προσδιορίζει ανάλογα με τα ποσοστά στα οποία κυμαίνεται το κόστος από τις πιο μικρές αγορές αγαθών πρώτης ανάγκης, μέχρι και την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και η όποια αύξηση του δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με κανένα  μέτρο ή παροχή.

Έχει καταστεί σαφές από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο σύνολο τους ότι η άσκηση φορολογικής πολιτικής, μέρος της οποίας είναι ο καθορισμός των ποσοστών των συντελεστών ΦΠΑ, είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Δεν μπορεί κανείς και δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα που αποτυπώνεται τόσο στην καθημερινότητα και στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των νησιών, όσο και στο γενικότερο οικονομικό γίγνεσθαι όπως αυτό διαμορφώνεται από τις συνθήκες που η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει.

Υπό αυτά τα δεδομένα αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της κυβέρνησης και της πολιτείας προς τους νησιώτες η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όπου υπάρχει, καθώς και η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που ήδη καταργήθηκαν.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ευρωπαϊκά δεδομένα επιτρέπουν την θέσπιση και ειδικών φορολογικών καθεστώτων ακόμη και μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ, θέτουμε και πάλι την πρόταση και ζητάμε από την κυβέρνηση την εφαρμογή καθεστώτος μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ για τα μικρά νησιά, δηλαδή τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια