Διαχειριστικό το τεχνικό πρόγραμμα καταγγέλλει η Χιακή Συμπολιτεία

3

Αναγκαστική προσγείωση κι επιλογή στα απολύτως απαραίτητα καταλογίζει στην δημοτική αρχή για το τεχνικό πρόγραμμα του 2018, η Χιακή Συμπολιτεία, καταγγέλλοντας – ωστόσο – την έλλειψη διεκδικητικού χαρακτήρα από την δημοτική αρχή και ψηφίζοντας λευκό στην συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου 2017.

Στην τοποθέτηση του συνδυασμού αναφέρθηκαν τα εξής:

• Πρέπει να είναι σαφές ότι η Αυτοδιοίκηση, με εξαφανισμένους τους συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους της, δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την ποιότητα ζωής των πολιτών, ούτε την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε τη βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως και ότι η διαθεσιμότητα τέτοιων πόρων συνεπάγεται διεκδίκηση και όχι μίζερη αποδοχή της απαράδεκτης κεντρικής πολιτικής.

• Μια αναλυτική ματιά στα έργα-δράσεις του ΤΠ αποκαλύπτει ότι ο βασικός κορμός του –προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία- είναι το εξής ένα έργο: ο περιφερειακός της πόλης, έργο για το οποίο έχουμε εκφράσει (κι όχι μόνο εμείς) σοβαρότατες επιφυλάξεις και διαφωνίες. Συγκεκριμένα από τα 12.276.000 ευρώ του συνολικού ΤΠ τα 5.604.000 € σχεδόν τα μισά δηλαδή αφορούν τον περιφερειακό!

• Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν μια δεδομένων ορίων κι επομένως περιορισμένης εμβέλειας πρόταση των υπηρεσιών να διαχειριστούν τα απολύτως απαραίτητα (οδοποιία, συντηρήσεις κτηρίων κ.ά.) και μάλιστα σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής ένδειας.

• Υπάρχουν προφανώς έργα στα οποία δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετες, κυρίως στους τομείς της σχολικής στέγης, των παιδικών σταθμών, αξιοποίησης κάποιων δημοτικών κτιρίων, της κοινωνικής πολιτικής.

• Απουσιάζουν όμως έργα και δράσεις που η ίδια η δημοτική αρχή είχε σε αδρές γραμμές εξαγγείλει στην αρχή της θητείας της. Παρεμβάσεις ήπιας ανάπτυξης και ανάδειξης του τοπίου. Δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας και ανάδειξης της χλωρίδας. Πεζοπορικές διαδρομές και δικτύωσή τους. Προσεγγίσεις σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ποδηλατικές διαδρομές. Όλα αυτά τα εξαφάνισε ο «φαραωνισμός» των μεγάλων δρόμων ταχείας κυκλοφορίας.

Συμπερασματικά, παρότι κατανοούμε τους περιορισμούς που επιβάλλει η υποχρηματοδότηση ψηφίζουμε λευκό στην προέγκριση του ΤΠ 2018, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσουμε τη ριζική διαφωνία μας με κάποιες από τις βασικές επιλογές της δημοτικής αρχής, αλλά επίσης και την έντονη διαμαρτυρία μας για την πολιτική των μνημονίων και της κυβέρνησης που εξαθλιώνει οικονομικά την αυτοδιοίκηση και την περιορίζει σε ένα μίζερο και περιθωριακό ρόλο.

Σχόλια