Δικογραφία για διευκόλυνση εισόδου αλλοδαπών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Μία ακόμα κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σχηματίσθηκε σε βάρος 10 ατόμων από την υποδιεύθυνση ασφαλείας Μυτιλήνης, με βαριές κατηγορίες περί διευκόλυνσης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης και κατασκοπεία.

Οι ανακοινώσεις έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας, 19 Ιουλίου 2021, στην Μυτιλήνη, όπου και έγιναν αναφορές προς στήριξη της δικογραφίας – μεταξύ άλλων – σε κοινότυπα ίσως και αμφιλεγόμενα στοιχεία, όπως: Φωτογραφικό υλικό με τους πρόσφυγες – μετανάστες μέσα σε βάρκες, καθώς και στην στεριά μετά την αποβίβασή τους, λεπτομέρειες για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών, εφαρμογές τηλεπικοινωνιών μέσω κινητών κ.λπ.

Εν ολίγοις, στοιχεία τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, εφαρμογές τηλεπικοινωνιών για κινητά καθόλα νόμιμες και εν γένει στοιχεία ή τουλάχιστον ορισμένα εξ αυτών που κάθε άλλο παρά εμπιστευτικά μπορεί να χαρακτηρισθούν, όπως διατείνεται η αστυνομία.

Η δικογραφία σχηματίσθηκε σε βάρος τεσσάρων ατόμων μελών σε τέσσερις διαφορετικές διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και έξι υπηκόων τρίτων χωρών, που φέρεται να συνεργάζονταν μαζί τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας:

Χρονικά, η οργανωμένη αυτή δράση προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του Ιουνίου του έτους 2020, με τη μορφή παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) οι εμπλεκόμενοι, λειτουργώντας κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, αλλά και με τη χρήση συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία μεταναστευτικές ροές, αλλά και λάμβαναν από αυτές, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα, που αφορούσαν:

  • Τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος και Σάμος).
  • Τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων μεταναστευτικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο.
  • Τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων.
  • Τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης).
  • Φωτογραφικό υλικό από τους επιβαίνοντες σε λέμβους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, τόσο κατά τη διάρκεια της πλεύσης των λέμβων, όσο και μετά την προσαιγιάλωσή τους σε περιοχές των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
  • Λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  • Τις θέσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων και φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων.
  • Λεπτομέρειες για τους χώρους δομών διαμονής αλλοδαπών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Επιπρόσθετα, μετά από αξιοποίηση των πληροφοριών αυτών, παρείχαν οδηγίες στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών κατά την άφιξη σε ελληνικό έδαφος, που αφορούν τη μετάβαση τους, είτε σε δύσβατες προς απόκρυψη περιοχές των νησιών, είτε σε χώρους και δομές υγειονομικής υποστήριξης, δυσχεραίνοντας συστηματικά το έργο των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση άτομα διευκόλυναν – με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε – την παράνομη είσοδο σημαντικού αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς τους, αλλά και οι διασυνδέσεις τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΥΠ και τη συνδρομή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (ΔΑΕΕΒ), καθώς και των διευθύνσεων διαχείρισης και ανάλυσης πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ), αλλοδαπών Αττικής και εγκληματολογικών ερευνών (ΔΕΕ). Συνέδραμαν ακόμα το τμήμα συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών της ΓΕΠΑΔ Βορείου Αιγαίου, αξιωματικοί και προσωπικό των υποδιευθύνσεων ασφαλείας Χίου και Σάμου και των τμημάτων διαχείρισης μετανάστευσης Λέσβου, Χίου και Σάμου, η 9η περιφερειακή διοίκηση Λιμενικού Σώματος και το λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια