Δυσανάλογο βάρος σηκώνουν οι εθελοντές στο προσφυγικό πρόβλημα

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το προσφυγικό πρόβλημα η κυβέρνηση, ο δήμος Χίου και η Περιφέρεια τονίζουν σε ανακοίνωσή τους η επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες «Λάθρα;» και οι εθελοντές του δημοτικού κήπου.

Αφού γίνεται αναφορά στις παρεμβάσεις για την δημιουργία των καταυλισμών του Μερσινιδίου και του δημοτικού κήπου, επισημαίνουν ότι «και στις δύο περιπτώσεις την κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων αναλαμβάνουν οι εθελοντές και οι απλοί πολίτες που εν μέσω οικονομικής κρίσης προσφέρουν από το υστέρημά τους ό,τι μπορούν. Συμπολίτες μας γιατροί και νοσηλευτές φροντίζουν περιστατικά υγείας.

Η απουσία της κεντρικής εξουσίας, η ολιγωρία της Περιφέρειας και η εμμονή της δημοτικής αρχής σε μια συγκεκριμένη λύση είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για επίλυση του προβλήματος εν όψει του επερχόμενου χειμώνα».

Οι βροχές ήρθαν, το πρόβλημα παραμένει άλυτο – τονίζεται στη ανακοίνωση και διατυπώνουν τις ακόλουθες προτάσεις:

– Να βρεθεί άμεσα λύση στη φιλοξενία των προσφύγων.

– Να ανοίξουν όλοι οι δημόσιοι στεγασμένοι χώροι, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιαστικών αιθουσών.

– Να ληφθεί μέριμνα για τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανθρώπων αυτών.

– Να οργανωθεί και να στελεχωθεί με το απαιτούμενο προσωπικό το κέντρο καταγραφής τους

– Να υπάρξει ο απαιτούμενος συντονισμός για την ομαλή και άμεση αναχώρησή τους

Δηλώνουν, τέλος, ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των προσφύγων, διεκδικώντας για λογαριασμό τους τα αυτονόητα, αλλά και αρωγοί, εφόσον το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση ανταποκριθούν στο ρόλο τους».